sünikről sünbarátoknak sünbarátoktól...

A sün, és ami mögötte van

2009. sze. 28. 10:27
Szerző: zoli vagyok

Engedjétek meg, kivételen nem a sünikről fogok írni. Vagyis igen, de nem úgy.Aki ismeri a blogomat, az tudja, hogy viszonylag gyakran szoktam azon zsörtölődni, sőt bazmegolni, hogy miért kell az embereknek egymást letaposni, fellökni, miért öröm az valakinek, hogy a másiknak épp rossz. Nem értem, mi a f*szért nem lehet néha önzetlenül jót tenni, miért nem elég valakinek az, ha tudja és érzi, hogy ő most jót tett. Miért kell mindig mindent kifizetni (nem a kiflire gondolok a boltban), kierőszakolni, kipréselni, miért nincs az embereknek naponta, hetente, alkalmanként legalább iksz idejük arra, hogy satírozzanak valamit azon a szaron, amiben élünk.

Aztán néha kiderült, hogy bizonyos embereknek bizonyos helyzetekben igenis van. Süniék pont ezt teszik, és amilyen picuri egy kis sün, annyira nagy dolog ez egyébként. Egy jótékony porszem a szargyártó gépezetben, ha értitek, mire gondolok. Azt nem lehet vonalkódozni meg egyfelől-másfelől nézni, amikor Suetimueti kerekre nyitott szemekkel belemondja a kamerába, hogy ugye, ők ezt többek között azért csinálják, hogy ha valaki talál egy kis sünit, és nem tudja, kihez forduljon, akkor ők tudjanak segíteni.

Érted, baszki? Ha valaki talál egy sünit... hol a francban van ilyen szándék még ebben a hálapénzes-kórházas, buszon verekedős, aluljáróban hugyozós, éjszaka tuc-tuc zenét bömböltetős világban? Ki rak még arra infrastruktúrát, hogy segítsen a sünitalálóknak, vagy mittomén, a városban eltévedőknek, az elfoglalt anyukáknak, az iskolai vécébe zárt kisfiúnak, egyáltalán, ki akar még önzetlenül segíteni?

Hát Süniék. Mikor azt a szuszogó kis izét, azt a fél hamburgernyi kölyökállatot odaadták Björk kezébe, hogy akkor etesse meg egy kis fecskendővel, akkor valami abnormálisan normális dolgot mutattak ebben az abnormális világban. Én meg csak csodálkozok, hogy miközben a szemét világ ellen fegyverkezek, amikor lendületből túldobom az ökölbe szorítást, akkor itt vannak Süniék, akik mellvért nélkül sétálnak odakint. Ha vannak még többen, ha még sok ilyen van, és mind kidugják a fejüket, mind kimennek az utcára, akkor nekünk, mindenkinek sokkal jobb lesz majd. Nem csak a süniknek, mert, mint említettem, ez az egész kurvára nem csak róluk szól.

 

Ui: és persze a nagy világmegváltásban pont a lényeg maradt le: Björkkel hivatalosan is sün-keresztszülők lettünk, a kis sünilánynak pedig a Rozi nevet adtuk.

Címkék: vendégművész
28 hozzászólás, hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://sunbarat.blog.hu/api/trackback/id/tr421412309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süninagyi 2009.09.29. 15:55:21

Nem hagytad magad simogatni és megmorogtál, de nagyon aranyos voltál a kis fekete fényes gombszemeddel nedves orrocskáddal!
Várom, hogy egyszercsak átsétálj a füves úton!

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.09.29. 15:57:42

Drága süninagyi, hát regisztráltál?:) Igazán kedves Tőled!!

polikriszta 2009.09.29. 19:30:55

@SuetiMueti: Ott vagytok a cukiságon, mi meg alattatok!

candyfan 2009.09.30. 17:23:45

Sziasztok :)
Tegnap a gyerekeimmel jöttem haza az oviból,és találtunk egy pici sünikét.Átszaladt a kocsiúton,és a járdaszegély mellett sétált.Hazahoztuk,mert körülnéztem,és sehol nem találtuk a családját :,(
Egy akváriumba tettem,a kertbe gyűjtöttek a gyerekek avart,és egy közepes műanyag virágcserép oldalán kaput kanyarítottunk neki.Szörnyen éhes volt,rengeteget evett(szaftos cicaeledelt),utána bebújt aludni.Nagyon gyorsan lélegzett.2-3 óra múlva ismét evett,majd újra elment aludni.Aztán csak hajnalban evett megint,hallottam ahogy zörög az avar :) ma egész nap nem ébredt fel még,de a légzése naygon nyugodt már,békés.Ugye nem baj,hogy még mindig alszik? A sünike kb 6-7 cm hosszú. Kérdezném még,hogy a kullancsot észreveszem benne,ha van?Mert nem láttam semmit,de esetleg a tüskéitől lehet hogy nem veszem észre?

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.09.30. 20:35:06

@candyfan: Szia!
Ha pontosítanád a süni paramétereit jobban tudnék segíteni:) Méret? Súly?
Alapvetően nem gond az, hogy alszik, mivel éjszakai állat, így ő akkor van ébren mikor mi már alszunk. A cicatáp tökéletes neki, de ha picike még nagyon, akkor érdemes lenne átteleltetni és tavasszal elengedni. A kullancsot észreveszed, főleg a szőrös részeken telepednek meg. esetleg piros-vörös bolhái lehetnek még... sunimama@sunbarat.hu és a sunipapa@sunbarat.hu -ra tudsz képet küldeni:) és akkor okosabbak lehetünk, de az minden esetre nagyon nagyon jó jel hogy bátran eszik

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.10.01. 09:45:45

@candyfan: Nagyon kedves tőletek, hogy ilyen gondosan ápoljátok a pici sünit, a szabadban szegénynek nem sok esélye lett vona - finoman fogalmazva. Tökéletes ellátásban részesítettétek eddig, örülünk, hogy voltatok olyan tájékozottak, hogy tejet nem adtatok neki.

Meglátjátok, hamarosan regenerálódik és nagyon kedves társ lesz. Hallottátok csipogni? A süni anyukát hívják a picik csipogó hangon, s a félelem jele nálunk.

Vizet kérlek mindig adjatok neki, mert a kaja mellett általában megszomjaznak.

A cica eledelt mindig szeretni fogja, de rántottából (natúr, minden fűszer nélkül) is kaphat, süni tápot is lehet kapni mind száraz, mind aszpikos formában, de az igazi táplálék az élő eledel, bár ahhoz picit még talán nőnie kell: tücsök, gyászbogárlárva, giliszta, esetleg csiga és néha néha lisztkukacot is.

Várjuk nagyon a friss híreket, képeket!

tomiNFS 2009.10.03. 08:56:02

Sziasztok szerintem kát nagyon jó sünis vicc:
A sündisznóbébi eltéved a sötétben és bekeveredik az üvegházba. Hosszas bolyongás után, amikor nekimegy egy kifejlett kaktusznak, boldogan tárja szét mancsocskáit: - Mama !

- Hogyan szeretkeznek a sünök?
- Nagyon óvatosan!

candyfan 2009.10.03. 13:36:43

Sziasztok :)
Igen,utánanéztem iziben ahogy hazahoztuk,hogy mit kaphat,és tudom hogy szereti a tejet,de nem hasznos neki,ezért nem is adtam.Vize mindig van,és nagyon sokat eszik :) körtét,répát,cicakaját evett eddig.A férjem tegnap vett neki forgácsot,mert csak avar volt bent,és nedves volt a pocija.Alaposan le is törölgette a pociját,bogarakat nem látott a tüskéiben.Már a gyerekek is meg merik fogni,de csak kesztyűvel :) a férjem simizi a hasiját,azt nagyon szereti úgy látszik,mert nem gombócolja ösze magát :D
kb.15 dkg lehet,de nem akarok hülyeséget írni,inkább ma lemérem.És lefényképezem,és felteszek róla képet!
Azt mondták az állatkereskedésbe,ahol vette a párom a forgácsot,hogy szereti a süni a lekvárt.Ma veszünk neki.
Azt mondták a gyerekek,ha látnak hangyát összegyűjtik neki :D
csigából csak az a pici fehér házas van itt nálunk,ami a fűre,meg házfalakra mászik.Az jó neki?Gondolom nem,mert szerintem nem tudja kiszedni..

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.10.03. 15:32:11

@candyfan: lekvárt ne kérlek!!
NEEE!!!!!!!!!
Hangyát annyira nem értékeli, inkább gilisztát kaparjatok neki, csiga tökéletes, elroppantja ő a házát.

candyfan 2009.10.03. 16:59:41

@Süni Papa: oké,nem adok neki!Jaj,még jó hogy idejében benéztem ide..éreztem én.. :)
akkor a csiguszt begyűjtjük. Este teszem fel a képeket,eddig alvóst csináltam,később tenyérbe teszem :)

candyfan 2009.10.03. 22:11:03

Nagyon béna vagyok de sajnos elküldenem nem sikerül a képeket,nem értem azt a kiszolgálós részt.. :(

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.10.03. 22:33:10

egész pontosan mit értesz kiszolgálós rész alatt? Indafotora ingyen tudsz feltölteni...

candyfan 2009.10.04. 08:39:27

@SuetiMueti: köszi,na ennyi eszem van,eszembe se jutott :( már fel is töltöttem az indafotóra 9 képet egy albumba (sünci) :)

candyfan 2009.10.04. 09:07:22

És most az adatlapomra is töltöttem fel 6 db képet :)

kiraktuk sétálni a szőnyegre a sünit,nagyon szimatolgat,olyan aranyos!
Reméljük hozzászokik a kezünkhöz,és nem bánja hogy mindennap simogassuk.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.10.04. 11:15:48

@candyfan: Hát, amennyiben el szeretnétek március- április környékén engedni, akkor jobb ha nem szoktatjátok. A képek tüneményesek!
Nagyon köszönöm, és közkincsé is tenném:
indafoto.hu/candyfan/alap_album/page/1

candyfan 2009.10.04. 21:20:49

@SuetiMueti: Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást,és a szívecskéket,úgy örülök,hogy elnyerte a tetszésedet :)

Arra gondoltunk,hogy majd tavasszal,mikor már kb.20 fok lesz,akkor kirakjuk a kertünkbe.Ott el tud éldegélni,elég nagy a terület,van egy óriási mogyoróbokor(most azalól szedjük neki az avart :D ) és szemmel is tudjuk tartani.

Meg tudom állapítani a nemét?Cicában profi vagyok,süniben nagyon kezdő :D

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.10.04. 21:23:50

@candyfan:
gombocsekli.blog.hu/2009/03/31/ize_81

itt megtudod nézni a különbséget:)))

kertbe érdesmes lesz egy vackot kitenni neki, meg tálkában vizet:)

candyfan 2009.10.05. 19:12:37

@SuetiMueti: akkor fiúsünink van!

nem voltam benne biztos,hogy nem e köldökcsonk,de mostmár a képek alapján egyértelmű :D

polikriszta 2009.10.05. 20:29:06

@candyfan: Jaj de jó, tavasszal a Rozinak lesz párja!! :)

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.10.05. 23:25:40

@polikriszta: merész ötlet:D De esetleg egy közös szabadon engedés szóba jöhet:)

polikriszta 2009.10.06. 08:44:35

@Süni Papa: Miért merész ötlet? Mind a kettő ivarérett lesz arra már, és mindenki társra vágyik, nem?

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.10.06. 08:55:18

MErt a sünik nem társas lények. Ők csak párzásra jönnek össze és megy ki-ki a maga útjára... a hím újabb nőstényeket keres, a nőstény meg újabb hím elől menekül - végül vackot épít, ahol megszüli a piciket.

www.sunbarat.hu/szaporodas.html

polikriszta 2009.10.06. 09:24:12

Jaj elnézést, tényleg, el is felejtettem!! Elég csúnya dolog, nem? Azért egy egyéjszakás kalandot lehet, hogy megérne nekik!!

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.10.06. 09:28:40

hihihi:) Meg lehet próbálni persze, és kétlem hogy Rozikából rossz anya lenne... de ezt azért candy-nek is el kell döntenie:)

polikriszta 2009.10.06. 10:19:31

@SuetiMueti: Jó, hát ez még úgyis odébb van! Szépen növöget a Rozi, nagyon édes!!

candyfan 2009.10.06. 21:47:27

Sziasztok:) üdv Neked Polikriszta! :)
Sünci nevet adtunk a süninek,ez amolyan unisex,de már mondtam a gyerekeknek,hogy lehet keresni fiúnevet,elkeresztelhetjük rendesen,becsesen :D
Megmondtam a lányoknak,hogy ne számitsanak kicsi sünikre,akik mennek a mama után,mert ő fiú süni ,nem lány.Minden állattól várják a szaporulatot,mert minden cicánk lány,meg a kutyusunk is.Még van egy teknőc is,de azt végképp nem tudom milyen nemű,mindenesetre anyóstól megkapta a Fülöp nevet,tehát az ragadt rá :)
Ma körülnéztem egy bev.központban,mi változatosat vehetnék Süncinek:nem találtam egyebet,csak rágcsálóeleséget.Van benne szotyi,nyultáp,köles,zab,kukorica meg ilyesmi.Nem keltette fel egyelőre az érdeklődését,pedig a férjem utána érdeklődött hogy mit szeret,mondták hogy például fekete szotyi.és ma az ablakban szörnyű melege volt,nagyon besütött a nap,elraktam hűvös helyre.Már válogat a drága,csak a kockás zaftoscicatápot eszi,a pástétomost nem... :D

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.10.06. 21:51:57

@candyfan: az az igazság hgoy nem csodálom h nem eszi a nyúltápot:S Polikrisztának különleges sünijei vannak, hogy szotyit esznek, de alapvetően nem eszik ilyet egy sün... macskatáp tökéletes neki...

polikriszta 2009.10.07. 06:32:48

@candyfan: Igen én is vettem nekik rágcsálótápot, de nem ették, kizárólag a fekete szotyit. Most már a szomszédban laknak, ott a cicák kajáját eszik. Amúgy nálunk itt a Fressnapf-ban lehet kapni kimondottan süni kaját, de én olyan drágának találtam, és akkor már a szomszédba laktak, hogy inkább nem vettem meg. Nálunk évek óta szotyin nőnek fel a picik is, és még mindig megnőttek, normálisan kakáltak, és szépen kiteleltek (átaludva persze).
süti beállítások módosítása