sünikről sünbarátoknak sünbarátoktól...

Sünt találtam, mit tegyek?

2009. már. 17. 4:20
Szerző: SuetiMueti

Sünökről általában

A sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, a tüskéik megsérthetik a kezed és talán meg is harapnak. Ha megállapítottad, hogy egy süninek segítségre van szüksége, vedd fel és tedd egy újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba. Ezen felül tehetsz még egy törülközőbecsavart meleg vizes palackot is (vagy más műanyag üveget meleg vízzel töltve) a dobozba; a közvetlen hő segít a sokkos állaton. A sünit amilyen hamar csak lehet, el kell vinni egy állatkórházba.

Ha nincs lehetőséged azonnal elvinni...:

adj neki enni:

gilisztát, tücsköt- bogarat, amit csak be tudsz fogni a kertben

inni:

vizet (SOSE ADJ TEJET EGY KIFEJLETT SÜNNEK -  a kicsiknek is csak speciálisat szabad, állatorvos tudja megmondani milyet)

 

Mikor segítsünk?

Ha egy sün napközben kint van

A sünök éjszakai állatok, napközben alszanak és éjszaka kutatnak élelem után. Csak akkor jönnek ki napközben, ha valami baj van. Minden sünt, amit napközben találsz, el kell juttatnod egy állatkórházba.

 

Ha egy sün távol alszik a búvóhelyétől

Sünök csak speciális fészekben szundiznak és alszanak téli álmot. Ha találsz egyet a kert vagy járda közepén fekve, feltételezhető hogy beteg így vidd el egy állatkórházba.

 

Egy árva felügyelet nélkül

Fiatal sünök a családi fészekben laknak. A picik csak akkor hagyják le a búvóhelyüket, ha baj van. A sünik nagyon éles, hangos hangot hallatnak, ha szenvednek.

Sünit elütötte egy autó

Süniket gyakran ütik el kocsival, és az autók különböző sérüléseket okozhatnak, ezeket az állatokat muszáj azonnal orvosi ellátásban részesíteni.

Egyik lába sérültnek tűnik

Törött lábakat könnyű kezelni, vidd el a sünit a helyi állatkórházba amilyen hamar csak lehet.

Süni 600 g alatt kemény hideg téli időben

Süniknek legalább 20% zsírra van szükségük, hogy túléljék a téli álmot, minden állatnak ezen súly alatt szükséges a benti átteleltetése.

Mindkét hátsó lába lóg

Gerincsérülésre mutat, nagyon óvatosan bánj a sünivel és vidd el a sünit a helyi állatkórházba a lehető leghamarabb.

Nyílt sebe van a süninek

El is fertőződhet és segítség nélkül nem gyógyul meg.

A süni hálóba akadt

Ne engedd ki

Vidd azonnal az állatkórházba, hálóval együtt. Nekik kell levágni és legalább 7 napig bent tartani megfigyelésre, komplikációk esetén.

Hogy segíts a süniken, mindig gondoskodj arról, hogy legalább 20cm –re a föld felett legyen a háló, így nem tudnak beleakadni.

Az árva süni sérültnek látszik

Minden fiatal sünit, aki megsérült, vagy napközben van kint, el kell vinni egy állat kórházba.

 

Mikor hagyjuk magukra?

Amikor a süni a fészkében van

A sünik egész nap a fészkükben alszanak. Kérlek, ne zavard őket.

A sün 600 g-nál nehezebb és nem sebesült a tél folyamán.

Hagyd békén, téli álmot fog aludni, ha kész rá.

Láthatóak az árvák a fészekben

Sose zavarj egy fészeknyi kölyköt, az anyjuk elhagyja őket, ha megteszed, és mesterségesen kell felnevelni őket. Nekik százszor jobb az anyjukkal, aki sokkal sikeresebben tudja felnevelni őket, mint ember tudná.

(Forrás: http://www.sttiggywinkles.org.uk/hedgehogs.html)

131 hozzászólás, hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://sunbarat.blog.hu/api/trackback/id/tr661007837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyukaskéz 2010.07.09. 08:34:17

@SuetiMueti: székesfehérvár öreghegy. A kert végében van egy kis dzsindzsa, vlszeg ott laktak, de több nagy sünit is kivasaltak autók az elmúlt két hétben a környéken, valszeg az anyját is. Az egyik este a kocsibejáró betonján aludt, a párom bevitte a susnyába de tegnap megint látta. Mikor hazaértem akkor láttom hogy a nágyból kettő a bokor szélén a levágott fűben fekszik. Kissé tele van bolhával, az ellen tehetek valamit? fürdetni még nem szeretném most, örülök ha túléli a következő 2-3 napot.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.09. 08:36:09

fürdetni semmikép se szabad, lehet bolhaírtó sprayt venni, csak a szemére vigyázzatok.
ha sikerül a tápszert megoldani akkor 2-3 óránként kell majd etetni, tudjátok vállalni?

lyukaskéz 2010.07.09. 08:54:04

@SuetiMueti: szerintem nem lesz gond vele. Mennyi ideig kell szerinted etetni 2-3 óránként? 2hét?Most speciel csak alszik, este tízkor kapott vizet meg most reggel. Keresek valami álatkórházat, megnézem hogyan reagálnak a dolgra (mármint hogyha bevinném)
Még kérdés: milyen hőmérsékletű szobában legyen? Van egy télikertünk is,ott azért elég meleg van még nyitott ablaknál is. Vagy levigyem a pincébe sötétbe?

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.09. 08:57:05

nem, a pince most nem jó, a télikert jobban hangzik

Sajnos a víz igen kevéske tápanyag, nagyon kéne a tápszer. A sűrű etetés szerintem 1-2 hét, és utána lehet megpróbálni a szilárdat.

lyukaskéz 2010.07.09. 10:34:47

@SuetiMueti: no, szereztem tápszert, Panzi macska tejpótló, laktózmentes úgyhogy örülök. Ő is örült:-)
bekeverve megevett olyan 15ml-t kb. Többet nem akartam neki adni mert ha több napja nem evett és most degeszre eszi magát sztem az sem jó. Bekajált, bevackolt a sarokba és most alszik.
Vettem rovarölő fujkát is, azt mondták mcskát nem lehet vele fújni mert az lenyalogatja magáról, de kutyát igen. A sün hova tartozik? csak nem nyalogatja magát. Még nem fújtam be vele. Típusa: Insecticide 2000

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.09. 10:39:26

@lyukaskéz: hát ezt sajnos nem ismerem, csak a frontline-t

Mivel a sünik bírják a bolhákat, így amondó vagyok hogy erősödjön meg, utána írtsunk bolhát. 3 óra múlva ébreszd fel, és nedves ujjal finoman masszírozd a pocakját (körkörösen simogasd), ezzel helyettesíted a mamasüni nyelvét. Kapjon megint 15 ml-t, és később annyit amennyit kér. Tegyél be neki egy melegvizes palackot törülközővel vagy nem poros ronggyal, ez segít majd a sokkos állapotán!

Facebookon is te írtál? :) Ha tudsz oda tölts fel képeket, nagyon kíváncsi vagyok

lyukaskéz 2010.07.09. 19:49:51

@SuetiMueti: Szia
Most evett megint kb 8ml-t. Betettünk neki napközben egy kis tálkába és azt kilefetyelte teljesen, aztán visszagubózott aludni.
Délután látták a többiek a 3/4-es sünit, de ő úgy tűnik jól van: televan hangyával a komposzt (ahol találtuk őket) és éppen annak a tetején evett hangyát. Mire visszamentünk megnézni elment. aztán megint előjött, de ő nem ibolyog, egész gyorsan mozog és amint meglát minket bespurizik a bokorba. Szóval valószínű őt inkább nem fogjuk be. Vagy mégis? Vélemény?
A télikertben ma 35 fok volt, kissé aggódtam hogy ebben a hőségben nehogy besokkoljon. Ezek után nem igazán tennék neki melegvizes palackot. Tegnap este volt bent de nem nagyon érdekelte a dolog.

bbdd 2010.07.09. 20:48:49

Sziasztok!
Az én sünöm szépen nő,eszik,iszik,súlyban gyarapodik és napról napra nő.Mostmár eszik szilárdat rendesen.
A meleg vizes palack nálam nagyon bejött,mindig mellette van.Szerintem 1 idő múlva érdekelni fogja. :-)
Remélem a te sünid is helyreáll tesileg és lelkileg,nagyon sok örömöt tud okozni.
Nálunk sokat van benn a sün,és nem láttam rajta élősködőket.
Sok sikert!

lyukaskéz 2010.07.09. 21:44:13

@bbdd: köszi szépen. Most telt le a két óra, épp etetni akartam amikor látjuk hogy kikecmergett a fűből ahova beásta magát (most egy volt tengerimalac ketrecében lakik, ahova tettem be abból a száradt fűből amin találtuk) és az otthagyott kupakban levő tejet lefetyeli. Szuper. Ha éhes megoldja magának:-)
Kapott friss meleg palackot (igaz törülköző nélkül) de már alá is dörgölődzött.
Te amúgy hol tartod? Kb mennyi idős? Mekkora? A palackra teszel vmi anyagot?
Ami nagyon aggaszt, hogy a 4/4-est nem láttuk ma sem, csak a 4/3-ast. Nem tudom hogy őt befogjam-e, bár ő eszeget meg úgy látszik ellátja magát. Fércbukra tettem fel képet

bbdd 2010.07.10. 13:30:07

Szia! Én csak eleinte láttam el törölközővel a vizes palackot,késöbb én elhanyagytam,nem kell neki törölköző. Egy ideig a nappaliban tartottam egy nagy rongyot "barlangszerüen" több kis bejárattal lefektettem a könyvespolc mellé sötét helyen. Ottvolt mellette a friss víz meg a kaja. Most már kinn éli életét félszabadon,van lekerítve neki egy nagyobbacska terület ami egyenlőre védi a macskáktól. Ott kövekből alakítottam neki barlangokat és tettem be neki száraz leveleket,füvet,meg ilyen izéket amiben szeret mászkálni. Nemtudom h mennyi idős,de "napról napra" gyarapodik,nagyon szelíd,imád rohangálni a házban. :-) Kb ököl nagyságú. Palacknak egy fél literes műanyag palackot használok amihez mindig szivesen odabújik,nem rakok rá semmi más anyagot.

Én azzal a céllal segítettem neki mikor kissebb volt hogy nőjjön meg,késöbb szabadon engedem,mert a szabadban érezheti igazán jól magát. Már eszik rovarokat is,szóval lassan önálló lesz remélem. Ha a többi sün nálatok képes ellátni magát szerintem ne fogd be,maximum figyeljetek rá hogy ne érje támadás(kutya,macska stb).

Remélem hogy rendbejönnek a dolgok arrafelé. :-)

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.10. 13:36:29

@lyukaskéz: a tej alatt a tápot érted, ugye?

fogadd be a másikat is, had erősödjön meg

lyukaskéz 2010.07.10. 13:46:28

@SuetiMueti: tej=anyatejpótló tápszerpor
csak ezt baromi hosszú kiítni, ezért használtam a "tej"-et.
Szted hány grammosan lehet őket elengedni? Most aki nálunk van az olyan 50 gramm.
Azért kérdem, mert ha a másikat megfogjuk akkor meddig maradjon nálunk?

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.11. 15:27:38

@lyukaskéz: jó oké:) én akkor engedném el ha már eszik szilárdat, és ha már mind a kettő eszik, akkor már képesek lesznek az ösztöneikkel élelmet szerezni

bocsi, csak itt szar a net, meg a laptop se az igazi:(

lyukaskéz 2010.07.11. 19:54:05

No, helyzetjelentés.
Tegnap délben befogtuk a harmadikat is, mert totál ki volt dőlve.
jelleme: sokkal nehezebben nyílik meg mint a másik, sokkal többet alszik nap közben.
Hat körül mindkettő felpörög és baromi sokat mászkál. A kaja mennyisége visszaesett 5ml-re, gondolom most már jobban vannak nem olyan éhesek.
kérdés: honnan tudjuk mikor lehet elkezdeni a szilárd kaját, és mi legyen az első?

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.13. 09:25:13

@lyukaskéz: szuper, szilárd kajával próbálkozhatsz úgy, hogy egy főtt tojást kiteszel eléjük az éjszakára, ha reggelre eltűnik akkor jó :)
Most mennyi pici van nálatok?

lyukaskéz 2010.07.15. 09:02:18

@SuetiMueti: helyzetjelentés
jelenleg ketten vannak: az egyeske, (a kettes elpusztult ugye) és a hármaska.
Az egyeskével semmi gond. Mocorog, túr, fúr, zabál (megeszi a tápot kistányérból és kézből-cumiból is), puffog veszttül, amíg rá nem jön hogy kaját kap. Olyan mint egy sün, jelenleg 58-60gramm.
A másik mint írtam nehezebben nyílik meg. Eddig táppal nagy nehezen pocakmaszír után tudtuk etetni, de most már abból is csak kb 2ml-t eszik meg, ami lófing. A bal szemével van valami gond, nem nyitja ki rendesen és valami csipaszerű dolog van előtte kívül. Lehet megsérült és ezért van az egész. Ő tojáspárti, csináltunk neki rántottát, amit szépen megvett, ma megyek veszek nekik zacskós macskakaját, valami húst, ami nyammogható, hátha...
Ami viszont nagyon zavar, hogy ő mivel nem tápot eszik, a folyadékbevitele szinte zéró. Nem tudom eldönteni hogy iszik-e a vízből ami bent van nekik, mert még sosem láttuk h magától inna.
KÉRDÉS: mi lenne a minimum folyadékpótlása? Ő jelenelg 60gramm. Hogyan lehetne rávenni hogy igyon az itatótálkából, mint a másik? Nem lehet hogy beteg, ki van száradva, van valami gyulladása a szeme miatt, azért alszik annyit? Amíg jobban volt kapott a tápban feloldva 1/8-ad kalmopirint, gyulladáscsökkentőnek, de a tojásba ezt nem tudom beletenni, és azóta az a kicsi javulás amit elértünk, kezd visszafordulni.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.15. 09:46:55

@lyukaskéz: Szia, szerintem egyeskének is próbáljatok lassan szilárdat adni, hátha..

ketteske szemét próbáljátok kamillateás fülpucival finoman lemosni. a gyógyszernek annyira nem vagyok pártja mert ilyen apró súlynél nagyon nagyon csínján kell bánni a vegyszerekkel... kíváncsi vagyok mit szól majd az aszpikoshoz. Esetleg fecskendővel kicsit nyomjatok a szájába vizet.
Mennyire van meleg náluk?

Alapjában a sünik folyadékigénye korántsem akkora mint más emlősnek, így én nem aggódnék annyira... de egy próbát az "erőszakos" itatás megér... mindig van nekik víz kitéve?

lyukaskéz 2010.07.15. 12:13:51

@SuetiMueti: okés, kamillát megpróbáljuk a szemére.
A télikertből kihoztuk őket, mert ott olyan 32-35fok volt. Most lehúzott redőny mellett vannak a szobában, olyan 26-28 fok van kb. Erőszakos itatással próbálkoztunk, úgy sikerült kb 2ml fecsiből, víz, meg csepegtettünk az orrára felülről és azt lenyalogatta.

Mi az az aszpikos?
Nagyon köszi a segítséget, fészbukon én jelöltelek be reggel.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.15. 12:54:17

@lyukaskéz: aszpikos a zacskós macskatáp pl.: www.petnet.hu/product_images/3615/whiskas_junior_baromfihussal_martasban_100g.jpg
ezt imádták az eddigi sünijeink.

na ha az orráról is lenyalogatja, akkor lehet neki néha csöpögtetni, majd rászokik:)

fészbúkon már vissza is jelöltelek

lyukaskéz 2010.07.16. 09:25:06

@SuetiMueti: Sziasztok!

Voltak tegnap érdekességek, nem mondom. Kezdem az újonccal. Szemét kipucoltuk kamillával, van szeme, most már nyitva is van, még azis lehet hogy lát vele:-) Nagyon örült neki. Az aszpikos sünkajára nem nagyon pörgött fel, evett belőle kb 3-4 falatot, és annyi. Reggel rájöttem, hogy ha a hátára fordítom, akkor meg van a reakciója, gömbölyödik, és az istennek sem akar enni, képtelenség cumiztatni. Ám ha egy kicsit oldalra fordítom a tenyeremben, és úgy nyomom a szájába a fecsit: akkor aztán szlopálja rendesen. Az eddigi 2 helyett ma reggel 10-12ml-ert sikerült így megetetnem vele.
Az egyeske az teljesen más, tulajdonképpen mindent megeszik: rántotta, sünkaja, tápszer, bármit. És még mindig bőszen puffog.

Egymással kicsit furcsán vannak: egymáson alszanak felváltva, bebújnak a fűbe, de egyeske nem hagyja az újoncot abból a tálkából enni, amiből ő eszik, rápuffog, pedig ma reggel az újonc is megszaglászta a konzerv süntápot.
Lehet h etetés idejére külön lesznek választva, de lehet h célszerűbb lenne teljesen elszeparálni őket? Vélemény? Jelenleg ugye ketten laknak egy 60x50-es műanyag ketrecben.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.16. 09:37:06

@lyukaskéz: természetes a reakció, hogy félti a kaját, szerintem egyeske hamarosan szabadon engedhető... ha már eszik iszik akkor önellátásra is képes, persze hizlalhatod még egy kicsit, hogy megnőjön...
Az újoncnak még ma is kezeljétek a szemét, etessétek amíg ő is képes lesz szilárdat enni és mehet ő is a szabadba:)

Az jó ötlet hogy külön legyenek etetéskor, de elvileg szép lassan szét akarnak majd ők is szeparálódni, mert ez a természetes...

lyukaskéz 2010.07.16. 10:18:12

a következő két hét programja, hogy "sétáltatjuk" őket a fűben a kertben, és megpróbáljuk rávenni őket hogy ők maguk keressék meg a rovarokat amiket meg jéne enniük. Amint azt látom, hogy este kilenckor mikor kiteszem őket a fűbe, egyből kaját keresnek, és nem csak kóvájognak, biztos elengedem, de tuti nem a kertben. Szerintem felviszem őket a bakonyba...

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.16. 10:27:02

@lyukaskéz: szuper ötlet a Bakony, de mi járunk Székesfehérvár felé hétvégente, úgy megnéznék őket:) Mi Rozi Tótvázsonyban engedtük el...

Ha nem túl nagy kérés, készítenél néhány fotót még róluk?:)

kisa 2010.07.17. 07:48:59

Mi is adoptáltunk két hete hat sünkölyköt, ők még nem voltak annyira legyengülve. ára már szépen megnőttek a kutyakaja-tojás-cserebogár-csiga kaján. Hamarosan elengedhetjük őket. Azért szeretném, ha vissza-vissza jönnének.
kepfeltoltes.hu/100717/Fitnessz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/100717/S_nimenyorsz_g_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/100717/Kicsi_vagyok__n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/100717/Egys_gben_az_er__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.17. 17:15:53

@kisa: tündériek! nagyon jó étrenden tartottátok őket!! Gratulálunk és köszönjük is egyben:)

kisa 2010.07.21. 21:19:27

Köszönöm. :-)
Holnap elkészítjük nekik a nagyobb "kifutót", ahol reményeink szerint már önállóan is találnak kaját. De azért még etetjük őket egy darabig. Nagyon szeretnénk, ha a közelünkben maradnának. (Sorházas környék, viszonylag kevés kutyával.
Erről jut eszembe: hogyan lehet hozzájuk szoktatni a kutyát? És az nem lehet gond, hogy emberhez szoktak?

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.22. 08:01:24

@kisa: nagyon szuper! Emberhez annyira nem szoknak, mi egy évig gondoztunk egy sünit és ő mindig puffogott :)
Kutyához szoktatni bizonyára csak olyan kutyával lehet amelyikben kevesebb a vadászösztön:)

lyukaskéz 2010.07.22. 09:19:24

@SuetiMueti: szia,
szépen sorban: az egyeske, aki 50 grammal került be vasárnapra 105 grammra cseperedett, az újonc csak 95-grammra, bár nem rosz eredmény az sem. Ő egy kicsit be van depizve a doboztól, de sokat javult.
Este kilenc környékén, vagy azután kapnak enni, és nem a ketrecben, hanem kiengedjük őket az udvaron.
Itt egy érdekes dolog történt: a csupaszcsigát, amit állítólag nem szeretnek, tegnap este fejenként kettőt toltak be belőle. Nem érdekelte őket sem a pók, sem a kőbogarak: a hangya, a csupaszcsiga, meg valami tujalevélszerűség volt az ász, azt nyammogták egy órán keresztül. Egy óra elteltével elrejtünk nekik egy kis sünkaját a fűben, hogy használják az orrukat a megkereséséhez. Úgy látjuk lassan meg tudják maguk oldani a táplálékszerzést, szóval asszem a hétvégén elengedjük őket valahol.
Fénykép elég macerás, mert vagy a sünre figyelek, vagy képet készítek, bár fény nélkül elég nehéz:-) Megpróbáljuk. Melyik nap járnátok fehérvár környékén?

lyukaskéz 2010.07.22. 09:20:53

@kisa: Miért akarod hozzászoktatni a kutyához? Ha ez sikerül nem fogod tudni elengedni, vagy ha mégis akkor nagyon gyorsan el fogja kapni egy kutya vagy róka vagy vmi...szerintem.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.22. 09:23:59

@lyukaskéz: hát most sajnos nem járunk arra, de a hétvégi elegendés egyre jobban hangzik, szép súlyuk van már és ez a vadásztatás jó ötlet volt:D
A meztelen csigát szeretik, nem tudom ki mondta hogy nem, sőt még a házas csigát is :) Esznek még pici békát, fészekből kipottyant tojást és bogarakat...

kisa 2010.07.22. 16:40:07

@lyukaskéz: Nem a sün it akarom a kutyához, hanem a kutyát a sünihez... Hogy ha netántán itt maradnak, akkor vegye tudomásul, hogy bővült a kert lakossága.

kisa 2010.07.22. 16:44:28

@SuetiMueti: Puffogni puffognak, de már nem gömbölyödnek össze, ha szólunk hozzájuk, és imádják, ha a nyakukat (alulról) simogatjuk. Szabályosan nyújtózkodnak érte, mint egy macska. ÉS ráncigálják a papucsot, nadrágot, amiben vagyunk. Egyébként döbbenetes, hogy mennyire eltérő jellemük van. :-)

kisa 2010.07.22. 21:54:52

Nos, jelentem, elkészült a kibővített kifutó. Sünijeink nagy izgalommal és röfögéssel vették birtokukba - az egyik hamarosan meg is szökött egy általunk erre teljesen kicsinek tűnő nyíláson, amit haladéktalanul betömtünk. Kívánunk neki sok sikert új életében,reméljük el fog boldogulni egyesül is. A többiek remekül vannak. Létezik az, hogy a sünök legelnek? Mert pontosan azt tették, bár hogy le is nyelték volna, azt nem láttuk.

Dóri__ 2010.07.25. 13:00:52

Szia!

Ismerőseink befogadtak egy kis sünt, akit az anyukája magára hagyott (elijesztette a kutyájuk :(), sajnos a testvérei elpusztultak. most nyaralnak, úgyhogy nálunk van a süni.
Valahol azt olvastam, hogy ha zöldes-zseléset kakil, az rosszat jelent. ez a kis sünökre is vonatkozik? egyelőre csak macska tápszerrel etetjük, 3 óránként.
a másik pedig, folyamatosan reszket szegény. ez mitől lehet? Stressz?
Betettünk neki egy meleg palackot, van még valami módszer hogy az anyát helyettesítsük?

Köszi!
Dóri

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.07.25. 18:25:17

@Dóri__: Ha kissüni zldet kakil akkor az rosszat jelent, de ha eszik az viszont jót. a reszketés lehetséges hogy sokkhatás, de azt segíti egy melegvizes palack

ha viszont nagyon kicsi akkor lehet hogy még szopnia kellene

Browni-e 2010.07.31. 15:58:57

Szia!

Tegnap egy kaukázusi labdának nézett egy felnőtt sünit. Hazahoztam mert véres volt a tüskéje, de átnézve nem találtam rajta semmi sebet v. harapásnyomot. Lábai rendben vannak, a hasa is (akkor láttam amikor felágaskodott a ketrecben) Este macskakaját kapott, abból nem evett túl sokat. Reggel főtt tojást, az viszont izlett neki megevett egy felet. A kakija nem fekete hurka (mint irtátok) hanem kicsit lágyabb kupac, benne rizsszemre emlékeztető vmikkel és egy picit nyálkás (ez mennyire aggasztó?). Amúgy szerintem jól van. Holnap vagy holnapután szeretném elengedni. Nem ott ahol találtam, mert az a kutya területe. Egy erdőben megfelelő lesz,nem? Nem szeretném itt a városban, nehogy elüsse egy autó v. megtámadja még egyszer egy kutya. Remélem nem hagyott hátra kicsiket, mert nősténynek tűnik (bimbók vannak a hasán). Bocs, hogy hosszú voltam.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2010.08.03. 01:41:03

@Browni-e: kakijából ítélve férges, ez a süniknél természetes, de ha van rá energiád vidd el dokihoz, ő a súlyához mérten ad majd féreghajtót és azt keverd a kajába. Egy két nap alatt kijön belőle és utána eresztheted is szabadon

a vér lehet hogy a kutya ínyéből van, ahogy megpróbálta bekapni..(?)

az erdő tökéletes hely lesz neki :)

bbdd 2010.08.07. 19:47:44

Sziasztok!
Most csütörtökön jöttem haza a nyaralásból, addig édesanyám vigyázott a sünikére. Már akkor csütörtökön nagysüninek ítéltem,ezért aznap este szabadon engedtem. Nemvittem el sehova,hanem a ház körül engedtem el. Azóta a nagy esők közepette kicsit féltem miatta nehogy baja legyen,de nemrég olyan 20 perce meglátogatott minket. Kapott ellátmányt és sétafikál az udvaron.
Nagyon örülök hogy nem vittem messzire,és viszontláttam.Remélem ezutánis sokszor fogom látni minállunk. :-) Boldogít ez a süni! :-P

dömi 2010.09.28. 21:47:06

Sziasztok!

Dömi vagyok, és nyár eleje óta jó pár süni vendéglátója. Lakópark földszinti lakásában élek és véletlenül jöttem rá, hogy minden éjjel sünik látogatnak meg a teraszon. (én azt hittem, hogy a lábtörlőre kikészített száraz cicaeledelt a környékbeli cicák dézsmálják, de egy éjjel lebukott a valódi "tettes"... sőt azóta tettesek!) És így aztán rengeteg kérdés merült fel velük kapcsolatban. Úgy látom, mostanában nem aktív ez a fórum, de reménykedem, hogy valaki elolvassa és tud segíteni.
1. kérdés: az eddig idelátogató 4-5 felnőtt méretű süni után ma felfedeztem egy nagyon kicsit (8-10 cm) is. Aggódom, hogy ő ki fogja bírni a beköszöntő hideg éjszakákat? Ha nem, mit tehetnék, hogy megérje a tavaszt?
2. kérdés: a teraszom körül díszbabér bokrok vannak, azt gondolom, ezek alatt az avarban laknak most (mindig innen kerülnek elő az esti "etetés" idejére.) Ez az avar (nem túl vastag réteg) elég lesz, hogy átteleljenek, vagy próbáljak meg valami odút szerkeszteni nekik? Örülnék, ha nem mennének el máshova, mert tavasszal viszont szeretném őket látni.
3. kérdés: azt vettem észre, hogy a kajánál dúlnak köztük a hatalmi harcok. Az erősebb és (szerintem) idősebb mindig elzavarja a többieket a kaja mellől. Ez azt jelenti, hogy átteleltetni sem szerencsés őket együtt?
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem, olvassa valaki és tud segíteni. :-)
előre is köszi
D.

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2010.09.29. 08:07:09

Szia!
A válaszaim:
1.: ha felnőtt sünivel van akkor kibírja, mert a sünimama addig van mellette amíg segítségre szorul, ha egyedül látod, akkor nyalábold fel és teleltesd át.
2.: télre mélyebbre fogják magukat ásni, és biztosan máshol, de segítheted a fészekrakásukat szénával, szalmával, száraz levágott fűvel. Ők majd becipelik a fészekbe
3.: minden állatnál vannak hatalmi harcok ha finom falatról van szó. Érdemes több tányért kitenni. Átteleltetni két módon tudod, vagy hagyod őket átaludni zárt helyen, amit ellenőrzől, időnként élelmet berakva, vagy ébren tartod őket. A második esetben mindenképpen külön ketrec kell nekik...

dömi 2010.09.29. 16:25:22

Köszi! A kicsi átteleltetése hogy történik? Megfogom és beviszem a lakásba egy dobozban? Vagy mit kell tennem? Akár már ha ma este találkozom vele, fogjam meg? Egyedül láttam a kajás tányérnál ólálkodni, nem volt mellette felnőtt, csak azok a felnőttek, akik eddig is jártak hozzám. Ha beviszem, hova tegyem? Aludni fog a meleg lakásban is télen? Valami sötét hely kell neki? (ez nehéz lesz, kicsi a lakás).
2. A nagyok átteleltetése: ha beteszek a bokor tövébe szalmát-szénát, az elég? A többit bízzam rájuk? Ha mégis a bokor alatt ássák be magukat, nem kell velük foglalkoznom tavaszig?
3. zárt helyet sajnos nem tudok nekik biztosítani, marad a természet lágy öle. Ha már látom, hogy megmarad az éjszakára kitett étel, szomorúan fogom tudomásul venni, hogy majd csak tavasszal találkozunk legközelebb. :-(

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2010.09.29. 16:33:01

:)) A kicsit csak akkor fogd be ha úgy látod hogy nem eszik egyedül a tápból, ha eszik akkor meglesz.
2. a nagyok ügyesebbek mint gondolnád, sok segítség lesz nekik a széna és a folyamatos etetés (akkor mennek aludni ha tartósan kb 5 C alá kerül a hőmérséklet)
3. Az a legegészségesebb ha hagyod őket aludni, szükségük van a téliálomra. Addigis etesd őket több edényből!

polikriszta 2010.09.30. 20:38:46

@SüniMama:
Andi, az én legkisebb süneim (azt hiszem 3) is csak 10-12 centisek, de rendesen esznek már tálból (többől), és van velük felnőtt, itt nincs veszekedés. Akkor hagyhatom őket nyugodtan kint télire? A garázsban szerintem irtó klassz helyük lenne!

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2010.10.01. 08:14:13

@polikriszta: úgy hiszem a sünik keresve se találnának szebb és jobb helyet a garázsodnál:) ki is írhatnád rá hogy Sün-Lak :) vagy Sünszálló :)

polikriszta 2010.10.01. 16:28:12

@SüniMama:
Sajnos azóta már egy macska is lekölykezett a padlására, úgyhogy van ott már minden!

relaxx 2010.10.04. 17:51:48

Üdvözletem!
Múlt hétfőn gyűjtöttem be egy fiókát (kb.12-15cm lehet) gondoltam felhízlalom kb.2hétig aztán visszaengedem. Sajnos panelban lakom így körülményes volna az átteleltetés, ha valakinél megoldható,akkor átadnám neki. Bp.III.ker.

amy0109 2011.07.15. 00:47:30

Sziasztok! Azt hiszem vészhelyzet van, remélem valaki tud itt segíteni. Ma délután kutyáim felfedezték a kertben egy sünmama fészkét, az anya sünit valahogy kiszedték, az 5 kicsit szerencsére nem bántották, de miután a kutyákat elzártuk, a mama sünit pedig visszairányítottuk kicsinyeihez, sajna útnak indult, és mostanáig nem tért vissza a kicsikhez. Nagyon picik még, fehér tüskéjük van, szemeik csukva...azt gondoltam holnap reggelig várok, talán visszatér reggelre a mama, remélem, hogy közben már járt náluk, és most csak kaját keres, nem tudom mi lehet vele, félek, hogy a kutyák nagyon elijesztették...:( mit csináljak ha nem térne vissza? Macska tejpótlót minden állatpatikában lehet kapni? ha igen kb. mennyibe kerül és meddig kellene gondozni a kicsiket? valaki segítsen kérem, nagyon szeretnék segíteni nekik!!

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2011.07.15. 12:28:23

@amy0109: szia! Esetek nagy százalékában va nhogy a mama visszajön pár nap után, vagy pont nem látod mikor ott van. A kicsik etetésére tökéletes megoldás a cica anyatejpótló fecskendővel etetése (igen, minden állatpatikában kapható). De ha befogadod őket, onnantól kemény munka vár rád. 3 óránként cumiztatás, kaki figyelés, méricskélés. Addig kell gondoznod, míg át nem térnek a szilárd élelemre, ez lehet akár 1 hónap is. Korfüggő. A tápszer nem drága, csak langyos víz kell hozzá.

amy0109 2011.07.15. 16:01:46

@SuetiMueti: Sajnos ma délutánig figyeltem a mamát, és mivel a fészket nekem kellett visszaszerkesztenem a kutyatámadás után, nem láttam rajt változást, szerintem nem járt a piciknél. A mama figyelésébe már a szomszédokat ott látták ugyanis utoljára, de elég lassan közlekedett szegényke, nem tudom nem sérült-e meg nagyon:( Meddig bírják a picik nélküle? Tudom, hogy az lenne a legjobb, hogy vele maradjanak, és folyamatosan figyelem is, hogy visszatér-e az anyjuk, de nem tudom mennyi esély van rá...Nem fázhatnak meg esetleg a picik? beázott sajna a vackuk, és estére nagyon lehűlt a levegő is egy vihar után. Úgy gondoltam inkább behozom őket, adtam nekik ma már kétszer is tejpótlót. De aggódok, hogy nem esznek-e túl keveset. Ahogy olvasgattam, nézegettem képeket, azt hiszem 1-2 hetes kor közt lehetnek. Mennyit kellene enniük egy-egy alkalommal kb? Szívesen vállalom egyébként a gondozásukat, de nagyon félek, hogy valamit elrontok. Tettem be nekik vizes palackot is és most szépen alszanak... Vissza lehetne még tenni őket a fészekbe? esetleg odajárjak etetni őket, amíg nem látom a mamát? Vagy most, hogy megbolygattunk mindent, jobb ha maradnak? Köszönöm szépen a választ:)

Charlotte_91 2011.07.23. 21:55:05

Sziasztok!

Ma kora este találtam egy kölyök sünit az út mentén. Körbe néztem,de semerre sem láttam fészket,ezért haza hoztam. Mivel, nem találtam semmilyen rovart ezért most gyümölcsöt tettem be neki egy dobozba. Mit ajánlotok mivel és hogyan neveljem? Előre is köszönöm

Sünóvónéni (törölt) 2011.07.24. 11:53:26

@Charlotte_91:

Charlotte, én is hasonló "gondokkal" küszködtem 3 héttel ezelőtt és most boldog óvónéninek tudhatom magam.
Tejet semmiképp ne adj neki, mert meghajtja szegényt és kiszáradhat! A gyümölcsöt ugyan szereti, de állítólag nem tudja jól hasznosítani > ezt olvastam valahol.
Ha tudsz, túrj neki bármilyen gilisztát, cserebogarat. A legjobban bevált a Vitakraft süntápja, van belőle konzerv- és száraztáp is, állateledel boltokban kapható. Friss víz legyen egy kis tálkában mindig. A főtt tojás is remek megoldás, szeretik nagyon. Nem tudom, a Te kis sünöd mekkora, ha nem fogadja el a kaját és nem is tudod belediktálni, akkor én mindenkinek azt tanácsolom, irány az Állatkert Életháza, ott szuper körülmények közt felnevelik. Hál' Istennek, én most nem szorultam rá, a 2 kis sünim már másfélszeresére nőtt és könyörtelen ragadozókká váltak. :-)) Ellenben a mai napig adom nekik a tápot, mert jórészt anyatej nélkül nőttek fel és szeretném, ha jó súlyban lennének a tél beállta előtt.
Remélem, tudtam valamelyest segíteni és bízom benne, hogy ma is tettünk valamit az állatvilágért. :-)

Charlotte_91 2011.07.25. 22:21:22

Sünóvónéni:Köszönöm :)

Vettem neki tápot és eszi is, mellette ha bogarat adok neki azt is befalja,de aggódom, mert az rendben,hogy nappal alszik, de,hogy éjjel is majdnem végig az normális? Nem látom,hogy inna, persze a tálka mindig üres lesz,de félek,hogy csak kiborítja. Lehet még annyira kicsi,hogy éjjel is csak a meleg üveghez bújva szundikáljon?

Előre is köszönöm

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2011.07.27. 19:55:35

Sziasztok! Bocsánat, nyaralunk, szűkös a net lehetőség.

@Charlotte_91: igen, teljesen normális, ha kicsike még, akkor leginkább alszik, a melegvizes palackhoz csak addig bujik neki, amig igénye van rá. Ha már nem kell neki, nem bújik hozzá, így egy próbát megér. A süni kevésbé iszik olyan sokat mint várnánk, de az is lehet hogy kipancsolja:)

@Sünóvónéni: Nagyon köszönjük a ragadozó-nevelést:) Mikor engeded el őket? Képeket láthatunk?:)

Sünóvónéni (törölt) 2011.07.28. 14:50:02

Érdekes, nálam a kicsik abszolút aktívak voltak nappal, most, hogy már kamaszok :-), természetesen nappal alszanak és éjszaka buliznak. :-))
Kimegyek félhajnalban a kertbe és hallom, ahogy rágcsálnak.

Charlotte, szerintem se aggódj, ha éjszaka is alszik, mert még kicsi. Az, hogy eszik a pici rendesen, az jó jel. Igen, egyetértek SuetiMuetivel, nem isznak látványosan sokat, de azért fogy a víz a kis tálkájukból, illetve én is észrevettem, hogy pancsolnak, mert reggelre állandóan homokos lesz a tálka, tehát bizonyosan belelépkednek.

Sajnos, fényképem nincs, mert amíg halálra aggódtam magam miattuk, akkor azért nem készült, most meg már nem lehet követni a kamaszos lazaságukat...Hál' istennek kezd kialakulni bennük, hogy már nem engednek közel magukhoz és ez is jó, ne is álljanak szóba jöttment csúnya, cukros bácsikkal. :P
Elengedésről azért nincs szó, mert eleve a kertben vannak és szabadon kószálhatnak, de ahogy látom, eszük ágában sincs elmenni, pláne ha itt van a finom kaja. Egyébként Apukám már betáblázott egy sün-lak készítést is. :-))
Egyik nap megint láttam 2 gyermeket, és hihetetlen gyorsasággal poroszkálnak esténként. Mint kiderült a 3. gyermek lefalcolt a szomszédba és szuperül érzi magát ott is.

Majd még helyzetjelentek, sziasztok!

Charlotte_91 2011.07.28. 16:41:13

Sziasztok :)

Ödön( így neveztem el) Lényegesen jobban van, nappal és éjjel is elég éber már :). Imádja a lisztkukacot, és vadászik a neki betett bogarakra,de a kenőmájas és a süntáp is hamar eltűnik a tálkájából. Próbálok minél kevesebbet érintkezni vele, mert szeretném majd elengedni szeptember elején,bár itthon mindenki megtartására szavaz,csak a gond az,hogy nálunk nincs kert és dobozban meg nem hiszem,hogy boldog lesz sokáig...Köszönöm a tanácsokat:)

Charlotte_91 2011.07.29. 17:14:26

Sziasztok!

Egy újabb kérdésem lenne.
A kis sünim felváltva,hol sötét barnát és szilárdat,hol világosas puhát kakil amibe mintha lenne valami. Lehet férges vagy talán az étkezése befolyásolja? Süntápot és sünkonzervet adok neki illetve bogarakat és gyümölcsöt . Kérlek adjatok tanácsot

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2011.07.29. 18:19:21

Sok mindentol fugghet. lehet ferges a suni vagy csak zsiros a kaja. Ha a suni eszik iszik vidamkodik akkor nagy baj nincs.

Florcsidk 2011.09.25. 10:23:21

Sziasztok!

Tegnap talaltunk a kertben egy sunit az arokba esve,nem tudot kijonni.Kivettuk nincs tul jo allapotba,behoztok a hazba azt hittem megdoglik reggelre de el oromomre.Kb 12cm lehet eleg picike,tele van bolhaval es fereggel .Mit tudok vele csinalni?Megkoszonek minden tanacsot.Sajnos nalunk az allatorvos nem nagyon foglalkozik vele.

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2011.09.27. 08:36:05

@Florcsidk: Nagyon örülünk, hogy megtaláltátok, befogadtátok a kicsi sünit, reméljünk túléli, s megerősödik nálatok.
Inni vizet adjatok neki, enni aszpikos macska eledel a legegyszerűbb kezdetnek, s ha lehet még próbáljatok meg valami melegítőt is adni neki, hátha kívánja a meleget. Mi meleg vizes palackot szoktunk betenni, az viszonylag sokáig tartja a meleget, s még langyosan is jó eshet neki.
Amennyiben a továbbiakban is bármiben tudunk segíteni, kérlek keress meg minket!
Még egyszer nagyon nagy köszönet a segítségetekért!

Florcsidk 2011.09.27. 09:57:40

Koszonom a valaszt suni papa es sunimama.Sajnos elpusztult,nem tudjuk miotta fekudt mar ott az arokba,valahol az arcan serult lehetett mert tele volt kicsi feher gilisztakkal...Megprobaltok de sajnos nem sikerult,pedig evett akarat volt benne.Sajnalom nem sikerult.-( Enni es inni tudom mi kell nekik,minden evben van var sunik akik ide jarnak enni,teszek ki nekik mindig ennivalot.En egy szigeten lakom..Megegyszer nagyon szepen koszonom a segitseget!

Gábor88 2011.10.20. 12:55:09

Hali! Pár hete az úttesten kódorgott nappal egy valamivel kisebb süni a tenyeremnél. Gondoltam télire befogadom. Terráriumot építettem neki, jó nagyot, bele pedig cipős dobozból egy lakot, amit el is foglalt. Szilárdat eszik, szóval gondolom nem bébi már (almáért megvan őrülve, de persze kap gilisztát, kismacska száraz tápot). Az evéssel nincs gond szerintem, jó étvággyal eszik, és hízott is amióta itt van. A gondom az ivás. Minden nap adok neki friss vizet, de egyszerűen nem hajlandó inni. (szomjan gondolom az almából nyert nedvesség miatt nem hal). Nem tudom, hogy vegyem rá, hogy legalább 1 icipicit igyon. Betegnek nem tűnik, de jobb félni mint megijedni. Tippek?

dömi 2011.12.03. 22:00:07

SZiasztok! Utoljára tavaly ősszel kértem tanácsot és sokat segítettetek, építettem a teraszra (lakópark, földszint) egy jó kis faládát, megtöltve szénával, hogy nálam aludhassák a drágák a téli álmukat. Tavasszal elő is bújtak, és idén nyáron már kb 10-en jöttek vissza, köztük a nagyon minisünik is :-) November elején annak rendje és módja szerint el is mentek ismét aludni. Kivéve egy kis renitenst. Egy kb tenyeremnyi sünmanó úgy döntött, ő ugyan nem alszik. Jön minden nap, sőt képzeljétek nem is csak éjszaka, hanem napközben is. Eszeget, iszogat (mert természetesen nem szüntettem be a kaja kirakást, pont miatta). Szerintetek normális ez? Láthatóan jó egészségi állapotnak örvend, gyarapszik, jó hangulatban szedi lábacskáit a kaja felé, ha hallja, hogy hazaértem és újratöltöttem. De félek, hogy jön a nagyon hideg, hó, fagy és ha továbbra sem hajlandó aludni.... De a természet rendjébe sem akarok belenyúlni és egy kis dobozban behozni őt a lakásba. Mivel teszek jót? Túléli a telet kint, ha nem alszik? Várom válaszotokat, előre is köszönöm!

dömi 2012.01.02. 19:39:56

ezek szerint már nem aktív ez a fórum. Sajnálom, mert immár 2012 január van és a minisünöm még mindig ébren van, és meg-megjelenik a teraszon eszegetni. Láthatóan még mindig jó állapotban van, nem tűnik betegnek, szaporán szedi kis talpait, de méreteiben nem változik, még mindig nagyon kicsi. ÉS még mindig nem tudom, mivel teszek jót. Ha hagyom kint, hátha ő nem az a telet-átalvó típus :-) , vagy ha behozom a lakásba egy szűk dobozba téve. Ez utóbbi nem túl kecsegtető, de természetesen azt sem szeretném, ha megfagyna az esetlegesen beköszöntő hidegben.

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2012.01.02. 20:30:18

Szia, elnézést - valóban nem figyeltünk rendesen.
Nagyon örülünk a sok sok segítségnek, amiket a süniknek adsz.
Ha ilyen pici sünit ér el a tél, akkor nem tud téli álmot aludni, mert nincs elegendő tartaléka, ezért van fent és mivel eteted, így nem hal éhen (ilyen fagyban már nem találna más élelmet)
Ha bízol abban, hogy rendszeresen jönni fog, akkor a folyamatos etetéseddel átvészelheti a telet, de ha bármi történik és nem talál már vissza, akkor szegény éhenhal.
Ha megteheted és van kedved hozzá fogadd be, bár így olyan sokat nem tud rohangálni, de majd tavasszal elengedheted szabadon.
Ha tudunk bármiben segíteni, kérlek keress minket!

dömi 2012.01.03. 18:48:24

@Süni Papa: NAgyon köszönöm a választ. És azt hiszem igénybe is venném a segítséget. Konkrétan, hogy akkor mi is a teendőm? Amikor este jön, megfogom és behozom a lakásba? Szereznem kell egy viszonylag nagyobb dobozt és abba esetleg vegyek szénát, hogy napközben el tudjon bújni? Legyen neki egész nap bekészítve kaja és víz? Valószínüleg élősködők is lehetnek benne, mert mindig hosszan vakarássza magát. Ezzel mi a teendőm?

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2012.01.04. 01:21:11

@dömi: ha szeretnéd pár hónapra befogadni, akkor pontosan az általad leírtakat kell végigcsinálni. Kitalálni hogy legyen, miben. Elvileg minél nagyobb hely lenne neki jó, de ott aztán mindent fel fog forgatni. (mi csináltunk fából egy kétszintes ládát) mivel oda fog kakilni és pisilni is ezért rendszeresen cserélni kell majd az alját ami lehet széna, vagy kisállat alom granulátum, ami a boltokban kapható és jól magába szívja átmenetileg a pisiket. vizet biztos rendszeresen fog inni, s süni kajával is fel kell készülni az etetésére, ahogy eddig is etetted (száraz és aszpikos süni eledel) és fokozatosan giliszta, tücsök, gyászbogárlárva, ritkán lisztkukac. Hogy mennyire fog nappal vagy éjszaka mozogni, azt nem lehet kiszámítani, majd kialakul, s tavasszal pedig vissza. Nagy élmény, de nehéz a búcsú tavasszal. Bár ha csak a kertbe rakod vissza, akkor majd visszajár.

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2012.01.04. 01:23:33

@dömi: a bolhátlanítást a legelején legegyszerűbb állatdokival megcsináltatni, s esetleg kontrollra visszavinni, mert különben a házát is pucolhatod ki. Az első időszakban amíg az élősködőket ki nem írtjátok, egyszerű akár üvegakváriumba vagy átmeneti dobozba rakni, bár hangja így nagyobb lesz :)

linett 2012.01.22. 14:36:04

@Süni Papa: Kedves sün barátok!
4 napja betévedt hozzánk a (hóesés előtt 1 nappal) egy sün. Már nem kicsi, de szerintem fiatal állat. Mivel nem akarom, hogy elpusztuljon bevittük a fűtött garázsba ahol kb állandóan 10 C fok körül van a hőmérséklet. A karton dobozból már első éjjel sikeresen kimászott, azóta minden este kószál egyet a garázsban, de mindig visszatér egy kosár mögé. Ide teszek neki rendszeresen almát, amit másnapra el is fogyaszt! A garázsban a kő azért szeintem elég hideg és nem akarom, hogy megfázzon. Szeretném télre itt tartani, hogy életben maradjon, s tavasszal elengedhessem. Van 3 kutyánk s 3 cicánk így azt gondolom, hogy az udvarunkban nem szívesen töltené az iejét! Mit tegyek vele? Dobozba rakjam? Esetleg hagyjam szabadon a garázsban? Az etetéséről már elég sok mindent megtudtam tőletek azzal nem lesz baj. Fog ő még téli álmot aludni? Mit tehetek a komfort érzetéért? Kérlek írjatok! Köszönettel egy lelkes család!

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2012.01.23. 14:39:17

Nagyon kedves tőled, hogy befogadtad és gondozod az eltévedt sünit.
Minden bizonnyal törődésre szorul, különben nem sétálgatott volna tél közepén (nappal), hanem aludt volna.
Minden bizonnyal éhes, mert a fagyott földben már nem talált ételt. Néha isznak is, ezért kérlek vizet is rendszeresen adj neki. Ritka, hogy az almát megeszi, úgy látszik nagyon éhes és a szomját is oltja.
A klasszikus húsos, rovaros tápokkal azért sokkal jobban fog lakni, mint gyümölccsel.

Ha a garázsban nem tehet semmit tönkre és nagy veszély (pl. vegyszer) nem fenyegeti, akkor persze jobb neki a nagyobb hely, mert aludni az valószínű már nem fog. Talán ha majd jóllakik teljesen, akkor kicsit szunyókál, de nekünk pár nap volt a leghosszabb, amíg egy süni ilyen langyosban, bezárva folyamatosan megpihent.

A komfort érzetéhez talán még egy kics kuckó, doboz vagy bármi hasonló jóljönne, ahol nappal pihenni tud, újságpapír, vagy széna tökéletes bélés.

Köszönjük nagyon, hogy segítesz egy kis süninek áttelelni, nélküled talán már nem túl sokáig élt volna!

eliz77 2012.06.23. 14:05:37

Sos! Segítsetek! Tegnap találtunk a kertübkben egy elhagyatott kb 8 cm sünt,oly kicsi még hogy még nincsen nyitva a szeme sem. Felhívtam egy álat orvost aki cica-kutya konzervet meg vizet javasolt. de semmi aranyos még erőteljes a kicsi de nem tud még vagy nemtudom de nem eszik. mit tegyek,hogy életben maradjon? olyan kicsi még.

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2012.06.25. 08:58:07

Szia!
Nagyon sajnálom, nem láttam a kommentet. Az állatkertbe kellene SOS bevinni- túl kisci még a szilárd táplálékhoz. Kecsketej vagy anyatejpótló tápszerre van szüksége!

Sz ti 2012.06.27. 15:39:59

Sziasztok!

eliz77-hez hasonlóan, mi is találtunk egy elhagyott sünbébit, akinek még nincs nyitva a szeme. Beleolvasva a tanácsaitokba és a Sünbarát tájékoztatójába, kicsit tanácstalan vagyok. Itt említitek a kecsketejet, mint "életmentő" eledelt, a honlapon ez a tiltott eledelhez van felsorolva. A bébi két éjszakát átvészelt nálunk, és szerencsére elfogadja a kecsketejet. Ugyanakkor félek, hogy esetleg valóban hasmenést okoz neki. Kérdésem tulajdonképpen a hasmenés felismerésére vonatkozik. A dobozba újságpapírra szénát tettük, megnéztem az újságpapírt és csak sárga foltokat látok. Vajon ez a hasmenés jele, vagy csak vizelet? Másik kérdés, mivel etetés közben nyalogatja a kezünket, vajon meg lehet próbálkozni az aszpikos húspüré adásával, amit lenyalhat a kezünkről?
Különben úgy látszik minden rendben van a kicsivel, engedi a pociját masszírozni, élősködők nincsenek rajta.

A választ előre is köszönöm!

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2012.06.27. 15:47:47

Szia!

A kecsketej megfelelő, a sima bolti tej ami tiltott. A hasmenést könnyen felismered ugyanis a széklete akkor zöld színű.
A sárga lehet a vizelet is, ha székletet még nem találtatok akkor javaslom hogy a hasukat nedvesített ujjal, finoman simogassátok, körkörösen, továbbra is, hogy az emésztést segítse.

Sün Bazsi 2012.06.28. 10:33:19

Üdv mindenkinek!
Nem régen a házunk előtt találtam, egy mezei sünt. Nagyon picike. Mikor nemtaláltam a mamáját, nem volt szívem egyedül hagyni, hisz kicsi és még védtelen is. 58g-al érkezett hozzám, másnapra 60g lett, de utána elkezdett csökkeni a súlya, pedig tejet nem adok neki, meleg vizes kispalackot kapott vettem kifejezett süni kajcsit is de pontosan nem tudom mit kéne neki adni a kora véget. a díszkukacot megeszi önállóan, és a gyászbogárlárvával is megbirkózik. Ilyenkor nagyon cuki. vettem pépes vitamint,amiben szerepet kap a csiga a hal és különböző olyan hús származékok ami neki elméletileg jó azt viszont nem nagyon komázza. De ami a legszörnyűbb, nem akar inni. :-( aggódom érte már mindent vetem neki van kis házikója, tökjópofa kajás tálkája :-) . A kisállat orvos pedig júl. 6-ig nem rendel szeretnék segítséget kérni hogy egy kis sünike életét megtudjam menteni 54g a kis csöppöm.

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2012.06.28. 16:26:47

Lehet, hogy még túl picike ahhoz, hogy szilárd táplálékot vegyen magához. Mindenképp javasolnám, a kissüni érdekében, hogy juttasd el az állatkertbe.

Ha megfelelően táplálkozik, nem feltétlen vesz magához mindennap vizet. Hogy próbálod itatni?

Sünbarát 2012.06.28. 22:09:48

Szia!

Tegnap egy törött lábú sünt találtunk akit utána bevittük az állatkertbe. Ma érdeklődtünk iránta és azt mondták, hogy nagy eséllyel felépül. Megtudtuk, hogy lány és lehet, hogy vannak kicsinyei. Ha vannak kicsinyei hogyan találhatnánk meg őket?

Sz ti 2012.06.29. 09:03:33

Sziasztok!

Köszönöm a segítséget, úgy néz ki a bébi továbbra is jól van. Közben sikerült székletet is produkálnia (a pocimasszírozás tényleg csodákra képes!) ami sajnos zöld, tehát ahogy olvastam az előző tanácsokat hasmenése van (habár az állaga nem híg). Esetleg tudok tenni valamit a hasmenés ellen? Továbbra is házi kecsketejet kap, sőt bébi csirkepürét kevertem a tejbe (csak keveset, hogy fecskendővel tudjuk etetni) azt is elfogyasztotta. Ha valamit nem jól teszünk, kérlek jelezd. Különben nagyon aktív, a család minden tagja részt vesz az etetésben (még a pillanatokon belül nagykorúvá váló fiam is!).

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2012.06.29. 09:08:57

@Sünbarát: Hát a piciket megtalálni sajnos elég nehéz, minden bokor és levél kupac alá be kell nézni, keresni üregeket fák tövében... Félek, elég kicsit az esély.

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2012.06.29. 09:09:46

@Sz ti: Ha valóban kicsike még, akkor a szilárdat nem is tudja megenni. Mit szól a csirkepüréhez ha eléteszed? látszanak már a fogai?

Sz ti 2012.07.02. 07:22:50

@SüniMama: Valóban nem tud még önállóan enni, a fogainak még híre sincs, a pofija a napokban sötétedett meg, mert mikor megtaláltuk még rózsaszín volt. A csirkepüréből csak egy keveset keverek a kecsketejhez, hogy a fecskendőből meg tudja enni, szinte csak mutatóba teszek bele, talán tartalmasabb így ( habár a kecsketej magában is tápláló ).

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2012.07.03. 08:59:06

@Sz ti: A szilárdat most még mutatóban is kerüld. Kicsi hozzá. Amint lesznek fogai, erősödik a tüskéje, akkor el lehet kezdeni a szilárd és a kecsketej vegyes megosztásást. Addig csak kecsketej menjen neki!

cortez09 2012.07.22. 13:23:10

sziasztok!

2 napja, 3óra körül találtunk egy kb. 10cm-es pici sünit az út kellős közepén.

Magunkhoz vettük, viszont segítséget kérnék... a süni tüskéi már nagyon szúrnak, kézbevétel vagy közelítés esetén szó szerint ugrik és bök :)

Uborkát, almát, salátát kapott, de nem ette meg. Tejet azt annál inkább. bele olvasgattam a kommentekbe, ezért a tejet már abba is hagyom... Mit adjak neki enni? Tücsköt elég ha odarakom neki vagy toljam a szájába? válaszotokat előre is köszönöm. :)

cortez09 2012.07.22. 13:24:15

Fogai már vannak, onnan tudom hogy párszor ráharapott az itatóra ahogy itta a tejet.

Mádmoázell Écharpe 2013.01.04. 18:02:35

Találtam egy sünit az utcán, bevittem a kertünkbe és ráraktam viszonylag sok - csak nem tudom, mennyi kéne - levelet..
Próbáljam meg kivenni onnan, lemérni és ha nem éri el a 600g-t akkor befogjam télire?

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2013.01.07. 09:49:50

@Mádmoázell Écharpe: Az lenne a legjobb megoldás, ha nem tudod vállalni a teleltetést - bár már enyhülni látszik az idő - akkor csak etesd meg, vigyázz rá pár napig és vidd be az állatkertbe.

mk_k 2013.06.20. 10:37:57

Segítséget kérek: kertrendezés folyik nálunk, a kutya kennelét szétbontva süncsaládra leltünk, mama + 4 pici, tüskések, de még nincs nyitva a szemük, a pofijuk sötét. Nem nyúltunk hozzájuk, a mama otthagyta őket kora este, mi drukkoltunk, hogy reggel ismét a fészekben legyen, vissza is tettük rájuk a kennel alsó lapját, ami eddig rajtuk volt. Nagyon örültem, amikor reggel felemeltük a lapot, és sünmama épp szoptatott. Csakhogy nem jó helyen vannak, építési terület lesz napokon belül. Hogyan, miben, mikor stb. költöztessük át őket úgy, hogy az anyjuk ne hagyja magára őket? Köszönöm a segítséget!

Judit Veres 2013.08.26. 09:15:10

Sziasztok!
Találtam 2 sünit! 10 dkg voltak most 25 dkg mind a kettő! A fünyíró fűszedő dobozába tettem nekik szénát sokat esznek, alszanak, de napközben a kertben bóklásznak! amikor elunják vagy éhesek visszajönnek a teraszra a dobozhoz! Így áttudnak telelni? Vagy mit csináljak?

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2013.08.26. 09:25:46

@Judit Veres: Szia, az áttelelés még arrébb van ugyan, de a 25 dkg nagyon kevés ahhoz. Mennyi idő alatt nőttek ekkorát? Mit kapnak enni? Hozd el őket hozzánk, mi gondozzuk és eleresztjük őket, amint "megértek" rá.

Judit Veres 2013.08.26. 09:46:10

Köszi a gyors választ! 10 napja vannak itt! száraz és konzerv cicakaját, tojást, sűlthúst vizet kapnak! Esznek mint a gép! Édesek nagyon! Én Debrecenben lakom!

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2013.08.26. 09:49:06

@Judit Veres: oké, akkor fókuszálj kérlek a száraztápra, mert esznek és mozognak, így nincs szükség vész-hízlalásra :) Az aszpikostól meg fogkövesek lesznek, ami még súlyos gondokat is okozhat. Küldj kérlek képet a dobozról a címemre. (sunimama@sunbarat.hu)

Judit Veres 2013.08.26. 09:53:13

Megpróbálok küldeni! :) Majd még kereslek!
Üdv: Judit

Judit Veres 2013.08.26. 09:56:44

Azt elfelejtettem, hogy nem aszpikos hanem pástétom kölyköknek!

Pepigabi 2014.08.22. 14:07:49

Sziasztok!
Kiszáradt sünivel meg lehet próbálni szőlőcukros vizet itatni? Vagy nem bírja a szőlőcukrot?

sünci tünci 2014.09.16. 09:52:17

Sziasztok!

Egy zárt udvarral rendelkező társasház földszintjén lakunk, és az ablakunk az udvarra néz. Pont mellettünk van a kijárat a kertbe. A kijárat lépcsője és a mi falunk tövébe befészkelte magát egy süni. :)
Nem tudom, mekkora, kicsit kisebbnek néz ki, de nem akartam piszkálni, nehogy megijedjen. Esténként eljár vadászni is. De tettem neki enni, a biztonság kedvéért. A gondom az, hogy szerintem ott nem tud majd áttelelni. Mivel a beton lépcsőre telepedett le, az odahullott falevelekre. Egyenlőre még csak én tudok róla, viszont ki szokták egyes lakók engedni a kutyájukat a kertbe, és nem lenne jó, ha ők is rátalálnának... Mit tehetek érte, hogy biztonságban áttelelhessen?

Pusizsuzsi 2014.10.03. 14:43:04

Sziasztok,3napja hajnalban a kutyánk talált a kertben egy tenyérnyi baba sünit. Azóta bennt van a lakásban, nagyon cuki, mászkál, már tudja az utat a száraz macskakajához.Igazából szeretnénk kiengedni, de nem tudom, hogy lehet-e még? Nincs -e túl hideg, talál-e magának kaját, stb..... Főút mellett lakunk, a hátsó kertbe tudnám kiengedni, hogy el ne üssék.
Valaki légyszi erősítsen meg, hogy még nincs túl hideg. Köszi

fecus 2014.10.04. 18:06:02

Tiszteletem!

Találtam egy kis sünt a fű közepén. Alig mozog, a szemét sem nyitja ki. Hová lehet elvinni Szegeden. Én nem tudom hová tenni és jön a tél.

Üdv.

Rókagomba 2014.12.05. 13:12:16

Sziasztok Sünbarátok!

Találtam egy alultáplált sünt, nem hinném, hogy meg van 600 g, viszont nem evett, mióta felhoztam. Almát és macska kaját raktam be neki és melegvizes palackot meg vizet. Budapesten, a 4. kerületben lakom, hol találok a közelben állatmenhelyet? Szívesen elvinném állatorvoshoz, de sajnos nem tudok most pénzt kiadni rá.
Köszi a válaszokat!

Kubinyi Gabi 2015.06.09. 13:50:22

Sziasztok! 2015.06.07én vasárnap délben egy forgalmas kispesti út mellett lányaim találtak egy nagyon pici sünbébit. A háta már fekete a tüskéi félig fehérek és csupasz. Nagyon piszkos volt kiszáradva a kis keze lába hasa. Szemét még ki sem nyitotta talán 5-6 napos ( utána néztem hogy 10 naposan nyitják ki a szemüket) Hazahozták , mert a mi családunk minden kis állatot meg szeretne menteni. Áttörölgettem langyos vizes vattával a kis testét, kapott egy szép dobozt puha takaróval. Felhívtam a közeli állatorvost, aki hozott nekünk cicatápot és puha pipettákat hozzá, és elkezdődött a küzdelem a kis életéért. 2 óránként etetés és figyeltük a szuszogását is. Ez a második nap , hogy nálunk van. Sétál, alszik, eszik és rettentő cuki és a szemcsíkja jobban látszik. Drukkolunk neki, hogy a krízis napokat túlélje. Kérdésem az lenne mivel nincs tapasztalatunk sünikből, hogy később akár egy év múlva vissza engedhetjük- e majd a szabad világba őt, ha lakásban élt emberekkel? Nem szeretnénk , hogy ha már ilyen szépen megmenekült, fogságban élje az életét. :) KÖszönöm segítségeteket.

KáTéeS 2016.07.01. 10:13:23

Sziasztok!
Mindenhol azt olvasni, hogy sünt nappal kinn látni: rossz jel.
Lakik a lépcső alatt egy süncsalád, a mama éjjelente kószál kinn, de a kicsik bármikor. Most is itt bogarász egy az udvarban, de. 10-kor. Nem hinném, hogy baja lenne.
Most akkor hogy van ez?
Köszi,
Tamás
süti beállítások módosítása