sünikről sünbarátoknak sünbarátoktól...

Anne-t Tökölről hoztuk el. Az állapota nagyon kritikus volt, még mindig kritikus, de a remény egyre erősebb!

Naponta kétszer kap antibiotikumot, reggelente fájdalomcsillapítót, mindemellett napi kétszer fertőtlenítjük a sebét. Ez a kezelés hosszú ideig fog tartani, reménykedünk, hogy Anne is meg akar gyógyulni.

Anne.jpg

A harapás mély, durva sebeket hagyott Anne nyakán, és további négy, szemfog által lukasztott seb is van a hátán. Mire hozzánk került, a sebe már legalább két hetes volt, tele nyüvekkel és rohadó bör- és szövetdarabokkal. 

Az állatorvos altatásban kitisztította a sebeit, kiszedte az élősködőket a bőre alól és a a bőréből is (kullancs, bolha és nyüvek) - hogy biztosra menjen, minden élősködő ellen adott Anne-nek egy oltást, ami kinyiffantotta ezeket a dögöket, de időnként fel fel bukkannak döglötten, ahogy Anne teste dolgozni kezdett ellenük.

A nyakán lévő seb olyannira mély, hogy tisztán láthatóak a nyaki izmok, a röntgen képen tisztán látható, hogy hajszálakkal menekült meg a gerince. 

A fertőzést folyamatosan kezeljük, a legjobb tudásunk szerint kezeljük a sünt. A telet minden bizonnyal velünk tölti, mert jó pár hónap lesz, mire a bőre újra összeforr.

Ilyen volt a seb előtte:

elotte_Anne.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sunbarat.blog.hu/api/trackback/id/tr245496395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adenne 2013.09.26. 21:50:12

Sziasztok!
Bocsánat, nem találom, hol lehet új hozzászólást indítani, csak kommentelni enged a rendszer.
Tehát van egy sünink, Janka néni, aki naponta megeszi a cicák maradékát, nehogy "megpimpósodjon a hűtőben". Teljesen barátságos, bejön, kézből eszik stb. Mi 3 hét múlva elköltözünk. Mi jobb neki, ha elvisszük magunkkal (egy még jobb helyre, ahol amúgy is van pár süni), vagy ha itt hagyjuk a szokott helyén. köszönöm, Adrienn

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2013.09.26. 23:56:10

@adenne: ha a súlya alapján át tudja aludni a telet egyedül is (azaz több mint 600 gramm), akkor jobb neki ha ott hagyjátok.

adenne 2013.09.27. 20:31:35

@SuetiMueti: köszönöm a választ! Noss, hát a súlyát nem tudom megállapítani, de ekkora www.facebook.com/photo.php?fbid=4639652969319&set=a.4350708345884.1073741827.1832907990&type=3&theater

Egy kis segítség a méretekhez: a csempék kb 20x20-ösek, a cicák pedig fél évesek kábé.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2013.09.28. 18:12:30

@adenne: Hát ő igen igen csak kifejlett példánynak tűnik. Meg tudnád mérni? Beteszed egy tálba, rá a mérlegre, és 600 gramm felett kéne, hogy legyen. Ha 600 felett van, mehet a szabadba :)

adenne 2013.09.29. 00:23:13

@SuetiMueti: hű, szerzek egy mázsát :)
Igen, szerintünk is amúgy ellenne, meg ez egy lakópark, mindig van kinn valahol macskakaja, úgyhogy Janka néni este tesz egy kört, végigeszik mindenkit és aztán nálunk tér nyugovóra. Mi szívünk szerint nagyon elvinnénk, mert úgy hozzánk nőtt (ma is itt napozott a lábamnál, a kezére hajtva a kis fejét :) ), csak első az ő érdeke és félő, hogy jobb neki itt az ő megszokott helyén. Jól érzem, ugye? :( csak hát úgy megszerettük, azért gondolkodtunk el :)

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2013.09.29. 11:42:50

@adenne: megértem, de valóban, a lehető legkevesebb stressz kell, hogy érje, legkevesebb beavatkozás.

Bernarda 2013.10.15. 17:52:22

Sziasztok!Nálunk is van egy kis sérült sünike,az egyik ismerősöm találta és szólt mert tudja hogy nagy állatbarát vagyok.Furcsa büdös lé folyt belőle,azt hittük megy a hasa,azonnal elvittük állatorvoshoz aki nem igazán tudott vele mit kezdeni,bélgyulladás elleni szurit akart adni amit nem hagytam mivel nem voltunk benne biztosak mi a baja.Hazahoztuk és amikor jobban átnéztem akkor vettem észre hogy hatalmas seb húzódik végig a nyakán,oldalt már ették a kukacok!:(Jól lefertőtlenítettem és elkezdtem kiszedegetni,30 db-ot szedtem ki!:(((Kezelgettük de a nyakán úgy szétnyílt a seb mintha megskalpolták volna,szerintem elkaphatta valami fűszegélynyíró.Az egész teste tiszta genny volt,már a hátsó felén is látszott hogy terjed a fertőzés.Visszavittem a klinikára,2 szurin túl vagyunk és antibiotikumos szerrel kezeljük,mostanra szépen összehúzódott a seb és az étvágya is jó,nagyon aranyos!:)Annyira sajnáltam ezt a kis csöppséget hogy ilyen fegyelmezetten tűrte ezt a csúnya betegséget,majd meg szakadt a szívem!Hál istennek a nehezén túl vagyunk,nagyon sokat nőtt is,már kb a duplája mint amikor ide került három hete,de így is még csak 350 gramm,nem merném már kiengedni idén a szabadba.Szerintetek áttelel ha csinálok neki bent egy vackot?Úgy emlékszem gyerekkoromban volt egy süncink aki mindig bent telelt egy papírdobozba szalmában,csak nyáron volt kint,pár éve is volt egy de ő a kamrába telelt ugyanúgy papírdobozban aztán tavasszal mindig jött ki aztán ment minden este anyukámhoz röfögve a kajáért!:)Régóta vágyom egy sünire,jó nagy udvarunk van,nagyon hasznos lenne ha itt maradna és irtaná a kártevőket,de nem tudom most télre mit csináljak vele hogy jövő tavasszal ki tudjam engedni és beilleszkedjen.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2013.10.16. 10:13:58

@Bernarda: az átteleltetéshez nem kell sok. Csak száraztápot kell majd kapnia, és arra kell figyelni, hogy mindig legyen neki tiszta víz.

Fontos, hogy a táp minőségi és kölyök cicáknak való száraztáp legyen. Az tartalmaz ugyanis megfeleő vitaminokat és tápértéket a megfelelő csontozat és fogak megerősödéséhez.

Egyszeri kiadások:
- két tál, lehetőleg nehéz, kerámia tál legyen, hogy ne tudja felborogatni (mert a sünik nagy lakberendezők is)
- munkáskesztyű - tiszta, másra ne használjátok se előtte, se utána

A lehető legkevesebbet érjetek hozzá, hiszen a fő, hogy ne szokjon készhez, maradjon vad!

Minden takarításkor (naponta, vagy attól függően, hogy néz ki a doboz), mérd is le a sünit. Grammra legyen pontos. Vezesd táblázatba és ha bármi szokatlant észlelsz küld el nekünk a táblázatot. Ha rutintalan vagy még, jegyezd fel, hogy eszik-e, iszik-e, milyen a széklete.

Ezek mellett persze mindig, bármikor írhatsz ha kérdés van.

Bernarda 2013.10.16. 19:02:42

@SuetiMueti: Az a baj eddig mindig szabad kézzel fogtam meg,már nagyon szelíd,nem is gömbölyödik össze:(Aszpikos cicakaját szokatm venni,whiskast vagy felix juniort,azt nagyon szereti,szárazat is kap,azt is rágcsálja.Csak vizet kap inni,azt fém etetőtálban.Próbáltam már tojást főzni neki de annak nem volt nagy sikere.A széklete teljesen normális.Csak a kis sebecskéje nem túl szép még,de gyorsan javul,elég sok tüskéjét elvesztette a kis feje tetején.Eddig nem mértem de kb fele ekkora volt amikor hozzánk került,innentől mérem majd folyamatosan.Ezek szerint fogságban nem alszik téli álmot?

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2013.10.17. 10:32:24

@Bernarda: csak szárazat kapjon akkor, jó? A sok aszpikostól fogköves lesz.
Ha bent tartod a lakásban, akkor nem fog hibernálni, de előfordulhat, hogy lelassul, egy két napra be-bealszik

Bernarda 2013.10.17. 11:39:08

Gondolkodtam hogy berakom egy hűvösebb szobába,csinálunk oda neki egy jó kis vackot,ott talán elalszik.Vagy az nem jó ötlet?Akkor nem kaphat egyáltalán aszpikost?Pedig minden este jön ki érte!:)Megpróbálom szárazra szoktatni de nem fog örülni!XD

Csik Klaudia 2015.07.15. 15:09:27

szia!nekem is van egy kutyaharapásos sünim.elég mélynek láétszot.kint volt igy beköpték a sebet a legyek, de sikerült vizzel kitisztitanom és a légypetéket eltávolitani.szinte minden honnan.ahol nem ott lekentem betadinnal de sebben nem maradt.a testéte es a sebet már 3 xkimostam hidrogenperoxiddal es betadinnal.most egy dobozban van,a hazban az eloterben es egy langyos vizes palac van melletete.mit tudok még tenni érte? a közelben nincs állatkorház es állatorvodunk nem ért hozzá.??

Kitti Bretán 2015.07.29. 14:46:22

SOS! Tanácsot kérnék hogy mit tegyünk ugyan is találtunk a kertbe egy sünit tegnap este amire azt hittük halott de csak a kutyám sebesítette meg. A legyek már belepetésztek de mi fertőtlenítővel ki mostuk meg sima vízzel is. Már szépen néz ki nincsenek benne kukacok, de találtunk rajta egy hatalmas mély sebet, lefertőtlenítettük. De segítségre volna szüksége. Meg próbáltam vizet adni neki nem kérte, megpróbáltunk almával kínálni, de nem kért, gilisztát nem találtunk de majd ásunk. Az állatvédőket szeretnénk fel hívni.Fiatal süniről van szó! Tudnátok adni pár tanácsot mi volna jó neki szeretnénk segíteni rajta.Tudnánk még valamit tenni érte? Ha lehet minél gyorsabban mert nagyon féltjük. Köszönjük!

Judit Tímár 2018.10.10. 15:15:10

Sziasztok! Aggódom mit tegyek kölyök sünit találtunk, kutyánk sebesítette meg, kukacok voltak benne, betadines fertőtlenítés történt, állatorvos látta, ma még nem evett többnyire csak alszik, mocorog, hiába kínáltam nem fogadott el semmit, gyümölcsöt, almát, szőlőt tettem mellé, állatorvos említette a macskatápot. Mit tegyek? Köszönöm a választ, féltem a kölyköt.
süti beállítások módosítása