sünikről sünbarátoknak sünbarátoktól...

Ismerős

2009. okt. 27. 4:24
Szerző: SuetiMueti

SUETIMUETI: Ismerős forma

Úgy vélem kevesen vagyunk, mi sünrajongók, akik ne emlékeznénk már egy hasonló képre :)

Ha valaki nem emlékezne itt megnézheti

44 hozzászólás, hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://sunbarat.blog.hu/api/trackback/id/tr811477789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jpmjpm 2009.10.27. 19:14:29

Ja, a tappancs az két p. :)

candyfan 2009.10.27. 22:28:36

Mi is mindig megmosolyogjuk a sünifarkincát,annyira édes :D

candyfan 2009.10.30. 16:08:26

Sziasztok:)
Egy kis beszámoló Sünciről: kezeljük gondosan a sebét,férjem tartsa,én cseppentem a nyakába a fertőtlenítőt.Sajnos igen csúnya neki,olyan,mintha meg lenne vágva.Ez a szer puhítja,nagyon szabadon van a seb,amíg nem kezeltük,száraz volt.Nagyon rendes volt az állatorvos,mert felhívot telefonon,hogy van a kis sünike,és azt tanácsolta,hogy mivel éjszakai állat,ezért 1 nap egyszer etessem,éjszaka.Nos,én ezt nem tudom betartani,mert most is nagyon jó étvágyú,és naponta többször kidugja a nóziját,ha megérzi,hogy ennivalót tettem be..remélem nem gond..de olyan jó látni,hogy eszik,és hagyja magát simizni,nem puffog mint a dokinál!Itthon nyugodtan megfoghatjuk,nem ugrál hatalmasakat,és nem ideges!
Szeretném a véleményeteket kérni: szerintetek megkérdezzem az állatorvost,hogy egy tölcsért tegyen a nyaka köré,mert ma pont megláttam a kezelés után,hogy a hátsó lábával vakarta a nyakát.Gondolom viszkette az oldat,de félek elfertőzi a sebét,hiába tisztitom naponta a helyét.(nem bolha,hisz kapott rá irtószert)Bár tölcsér nem igen lenne jó,mert pont a sebét érintené,tehetek valamit házilag,vagy vigyem őt vissza az orvoshoz,hogy tegyen vele valamit?Esetleg egy gézcsík?Mit gondoltok?

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.10.31. 09:14:16

@candyfan: Szia!

ez eléggé egy összetett kérdés. Nem értem hogy lett száraz sebből nedves-váladékos seb. A tölcsért én se nagyon ajánlom, azt inkább lábsérült sünire tudom ajánlani... Dokinál minden állat ideges, hisz minden állat fél mert érzi a másik állat félelmét.

Rozika is két háromszor eszik, én úgy csináltam, hogy egy nagy tálban mindig van neki szárazsünitáp. emellé kétnaponta kap aszpikosat és naponta tücsköt/bogarat.

Greeny ^.^ 2009.11.02. 20:02:13

olyan aranyos "zsünike":)
IMÁDOM!!!

moncsikaa 2009.11.03. 18:55:19

Sziasztok!

Segítségeteket kérem! Ma már napközben havaseső esett és egy kicsi süni még mindig kinn sétál egyedül ittt az udvaromban. (voltak többen, nagyobb rokonai is, de őket már hetek óta nem látom) A súlyát sajnos nem tudom megmondani, de már nem bébi. Most egy papírdobozba tettem, a száraz cicakaját ette eddig is, azt tettem be neki, meg vizet inni. Hogyan alakíthatnám ki a téli helyét, állatorvoshoz kell-e vinnem, ha nem beteg, csak kinnfelejtette magát télire, hogyan írtom le róla a bolhákat,... ?
Köszönöm előre is a segítségeteket!

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.03. 20:24:38

szia @moncsikaa: ha nem beteg akkor nincs értelme felzaklat az állatdokival. A bolhákat frontline spray-vel tudok elkergetni róla, de csak óvatosan, hogy ne menjen a szemébe. Mindenképp jó lenne tudni a sünike súlyát. 700 g felett akár szabadon is mehet, de segíthettek is neki aludni.
A téli vacok kialakítása függ attól is hogy hol alakítod ki. Pince, garázs? Olyan hely ahol Ti is vagytok?

moncsikaa 2009.11.04. 09:18:51

Köszönöm a tanácsokat! A cicának való csöppentős Frontline akkor nem jó, ugye? Méretkezni ma fogunk, ha minden jól megy, beszámolok majd a súlyáról ,és annak függvényében is kérem majd a tanácsodat, hogy mi legyen a süncivel. Se garázs, se pince nincs, csak egy szerszámtároló kinti vmi, ahol ugyanúgy mínuszok vannak, illetve benn a lakás, ami viszont nem nagy. Én bentre gondoltam, ha bírja, a konyha részen, mert ott se meleg, se hideg nincs, a leander is ott telelt át tavaly is. Hogyan, miből, mikkel alakítsak ki neki kuckót? (jah, éjjel mocorgott sokat, próbált a dobozból kijutni, meg evett, meg kakilt, baja nincs)

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.04. 09:32:45

Szia!!

Remek hír ami a legvégén van. Tényleg nem lehet akkor komoly baja:) Cseppeket nem ajánlom, de meg lehet próbálni, óvatosan h a szemébe ne menjen, és ne tudja lenyalni. Vagyis egy kis foglalkoztatást igényel ilyenkor. A pajtában átteletetés nagy súlynál jól hangzik de a többit majd akkor ha tudjuk a súlyát :)
Milyen nevet kapott? :)

szurtieperke 2009.11.04. 11:10:20

Sziasztok!
Nekem is moncsikaaéhoz hasonló problémám van, az éjszaka az udvarról, a kutyáink elől mentettem be egy sünkölyköt. 200 gr a súlya, nagyon kíváncsi, de enni még nem evett. Almát és vizet kapott, meg, mivel más nincs itthon, a csincsilláink kajájából egy keveset.
A kutyák látszólag nem tettek kárt benne.
Milyen helyet készítsek neki? Nálunk a lakásban elég meleg van, 23 fok,az előszoba 18 fok körüli, az jó lehet esetleg. Mennyire fog mocorogni télen? Igényel-e mozgást?
Jaj, nagyon kezdő vagyok, és nem szeretném, ha baja lenne.

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.04. 13:26:07

@szurtieperke: szia!
ő még nagyon picike, nem kellene téliálmot aludnia...
tavaszig ápolgatásra szorul, el tudod vállalni? Enni nem csodálom hogy nem evett, mert a gyümölcsöt annyira nem szeretik a sünik, csak ha már kényszer van. Vegyél neki ha tudsz kérlek macskatápot - aszpikosat. legyen előtte víz mindig. Amit pl Rozika hetetnte egyszer kap, az egy natur tojásrántotta, még olaj sincs alatta. megsütöd keményre, de ne égjen oda és megvárod míg kihül. egy tojásból elég bőven. próbáld ki kérlek... persze minden süni egyéniség, így nem biztos hogy neki is fog tetszeni, Gombócka pl nem szerette :)

szurtieperke 2009.11.04. 15:02:31

@SüniMama: Köszi, igyekezni fogok, hogy tavaszig jó gazdija legyek. Csak lesz némi energiám két csincsilla (egy hónap múlva szülők lesznek, életükben először) meg öt kutya, no és egy férj mellett...
Ha nem baj, néha zaklatlak majd kérdésekkel, de először is figyelmesen végigolvasom a blogot, hogy okosodjak.

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.04. 15:11:53

@szurtieperke: bármikor bármilyen kérdésre igyekszünk válaszolni!

Te jó ég, te se szükölködsz a tenni valóban (nekünk két pinty, 100 (?) halacska, 2 kutya és Rozika van... de 5 kutya... huuuu le a kalappal.

Miben tartod a sünit?

szurtieperke 2009.11.04. 15:23:13

@SüniMama: No, azért nektek is van kire gondot viselni.

Öt kutya, ebből egy benti, a többiek elvannak az udvaron.

Süti süni egyelőre kartondobozban lakik, de hamarosan költözni fog. Van egy használaton kívüli íróasztalunk, ami három oldalról telelapos, csak az elejét kell rácsilag megoldani. Az szép nagy hely lesz neki, és takarítani is könnyű lesz.
Mennyire igényli a meleget? Hány fokban érzi a legjobban magát?

irkafirka 2009.11.04. 18:17:47

Gyors helyzetjelentés: Sündörgőcske 220 grammot nyom. Mit tegyek vele?

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.04. 20:31:19

@irkafirka: gyors válasz, teleltesd magadnál...maradjon ébren, etesd, április környékén lehet elengedni :)

szurtieperke 2009.11.04. 20:35:03

Úgy látom, irkafirkával igencsak egy cipőben járunk :)
Süti kapott cicakaját, két részletben be is nyomott egy kis tállal, később még adok neki kicsit. Közben gyönyörűen beásta magát a csiniktől kölcsönkért szénába, és szundizik.

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.04. 20:36:01

@szurtieperke: ez szuper hír!! kapjon vizet is:) rántottát próbáltad?

polikriszta 2009.11.04. 21:27:12

@SüniMama: hú, egész mozgalom indult már az árva sünibabák megmentésére!! Nagyon örülök neki, és Neked gratulálok hozzá, mert Te kezdted el a Gombóckával annak idején az egészet!! Remélem Rozika is jól van!! Az enyémek valószínűleg már szundiznak :(

szurtieperke 2009.11.04. 21:33:16

@SüniMama: Van vizecske is előtte. Rántottával ma még nem sokkoltam, örültem, hogy este evett cicakaját.
Gilisztát, ilyesmit mikortól kaphat? És mennyire kell neki a meleg?

szurtieperke 2009.11.04. 21:33:47

@polikriszta: Te most kezdesz pihenni, mi meg most lódulunk bele a munkába :)

polikriszta 2009.11.04. 21:50:01

@szurtieperke: Á, nekem nem sok gondom volt velük, kint "laktak" valahol az udvarban, vagy a garázsban! Este kitettem a szotyit (csak azt ették, a kutyakaját a szomszéd macska mindig ellopta), és lestem őket, 2x megmértem az összeset, hogy nyugodt szívvel elengedjem őket aludni, aztán a nagy vakuzás, és méretkezés hatására átköltöztek a szomszédba, de már több napja nincsenek ott sem, biztos elmentek ebben a hidegben téli álmot aludni! Egy sem volt már olyan pici, hogy lakásban kelljen erősíteni!

moncsikaa 2009.11.05. 08:07:42

Sziasztok! Megméretkeztünk, (névtelen) süncike 220gr. Én sokkal többnek gondoltam azért. Olvastam itt a tanácsokat, szóval egész télen foglalkozni kell majd vele. Mekkora terület kell neki, hogy tudjon eleget mozogni? A bolhaírtóból mennyit fújjak rá? És egy süninél hogy érem el, hogy ébren martadjon télire?

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.11.05. 10:48:17

@szurtieperke: gilisztával, lárvákkal bátrat kínálhatod, sőt pici tücskökkel is, azok ráadásul fürgébbek, s így a vadászat öröme is megadatik neki
szerintem csak nagyon pici korában kívánja a meleget, amikor még a mamája hiányzik neki
a tinisüniknek már a szobahőmérséklet is tökéletes, persze lehet hidegebb is melegebb is

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.11.05. 10:53:11

@moncsikaa: bizony, még éppen ovis sünike ezzel a súllyal
a téli álomtól nem kell félned, ha éhes, úgyis felébredne, de szerintem el sem fog aludni,
persze jó lenne neki minél nagyobb hely, de majd csak később, nagyobb korában lesz majd hiperaktív - meglátod annyit menne, mint egy távgyalogló
a bolhairtást célszerű egyszer alaposan, mindent a környezetében lecserélni, hogy vissza se jöjjenek
de nem kell kapkodni vele, a bolhátkat a vad sünik egész életükben magukkal cipelik.

szurtieperke 2009.11.05. 14:51:25

@Süni Papa: Hát, eddig az a tapasztalat, hogy ha kiteszem a 17-18 fokos előszobába, akkor nem is mocorog, egész nap nem eszik. Ha behozom a szobába, akkor mocorog, mászkál néha egy kicsit, két-három óránként rájár a kajára. Azt hiszem, amíg meg nem erősödik kicsit, addig benn tartom.
Lehet, hogy annyira le van gyöngyülve, hogy nehezen jár? Mert nincs semmi sérülése, minden lábacskája rendben, mégis eléggé billeg, és lassan döcög.
Mondjuk, ő sem nagyobb, mint a Moncsikáé, 200 grammal hoztam be.

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.11.05. 14:57:03

@szurtieperke: akkor tényleg jobb bent, a melegben, mert az semmiképpen nem árt neki
a billegős járás szerintem természetes, nem betegség, hanem tulajdonság a piciknél, pár hét és kinövi

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.06. 08:58:40

@szurtieperke: Nagyon tudom ajánlani a meleg vizes palackot. Az ingás lehet ám attól hogy gyenge, de ezen a kaja, a melegvizes palack és a sok sok szeretet hamar segít. Rozika se nagyon tudott ám biztosan járni. Amikor megrázta magát simán felborult... :) édes pofa...

Szóval a rendszeres etetés sokat segít az állapotán, de mértékkel, szép lassan táguljon a pocakja.

szurtieperke 2009.11.08. 21:17:56

Sziasztok Sünimama és Sütipapa!
A kicsi Süti már 280 gramm, délelőtt is odabattyog az etetőjéhez, hátha talál benne valami finoman. Viszont esténként fura kunkogó hangokat hallat, gondolom, keresi a családját. Ilyenkor mindig kiveszem egy kicsit, babusgatjuk, sétáltatjuk.

Viszont mennyit kell egy kissüninek innia? Mert szerintem borzasztó keveset iszik...

moncsikaa 2009.11.09. 09:27:17

Sziasztok! Mi azóta nem méretkeztünk, de ma lesz a napja, remélem a kis Botond (szomszédunk adta a nevet, és meglestem a rajzok alapján, ő bizony fiúcska süni) növekedett azóta. Sajnos nekem elég kicsi ketrecem van egyelőre, úgyhogy az esti takarításkor sétálhat az előszobában szabadon a fiatalúr, nyomában Benő cicával. :-) Nagyon édesek.

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.11.09. 09:38:01

@szurtieperke: Nagyon örülünk, hogy szépen gyarapszik, gyorsan növekszik Süti süni, nemsokára rohanni fog, de tényleg.
Kétféle hang lehet, az egyik pici csipogás, mint egy kicskacsa (vagy nem is tudom milyen állat) egyenletes magas hangon - ilyet a nagyon pici sünik szoktak adni a mamájuk hívására
vagy ha közepes, pici mélyebb, de nem egyenletes hang, mintha tüsszentene, vagy röfögne :)
Szerintünk sem iszik olyan sokat, bár néha percekig is tudnak lefetyelni, azért átlagosan kevesebbet isznak mint a többi emlős. Ha van mellette mindig víz, akkor biztos nem szomjazik, még ha nem is iszik.

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.11.09. 09:40:20

@moncsikaa: szeretnek sétálni, amennyit csak tudod, engedd kérlek az előszobába
El sem tudom képzelni, milyen lehet a cicának sünivel sétálni :)
Várjuk a mázsálás eredményét!

tomiNFS 2009.11.14. 17:54:18

Sziasztok.Már régen irtam.Hogy van Rozika?Azt tervezzük, hogy Tüsinek készítünk egy kinti ketrecet.Jövőhéten el is kezdjük.Minde jót: tomiNFS

Greeny ^.^ 2009.11.15. 14:34:24

Sziasztok!
Én is régen írtam, bocsika. Mikor tudtok új képet felrakni Rozikáról? Nagyon várom ;)

szurtieperke 2009.11.15. 18:35:24

SüniMama, SüniPapa: újabb kérdés.
Sütiként fogyott... kb 100 grammot három nap alatt. Pánikoljak? Közben olyan, mintha csuklana, ez lehetséges?
Vagy csak megtalálta a saját evési ritmusát, és próbál ráállni?

szurtieperke 2009.11.15. 21:12:06

@szurtieperke: jaj, hülyeséget írtam, dehogy fogyott 100 grammot, csak 15-öt...
Viszont nem akar enni. Bele-belenyal a kajába, de ahhoz képest, hogy mennyit evett első napokban, most csak pár falatkát eszik.

moncsikaa 2009.11.16. 08:43:10

Sziasztok!
Mázsálás még nem volt, kell kerítenem egy kicsike mérleget, nekem nincs konyhaim, a fürdőszobaihoz meg ő még kicsi. De ahogy elnézem nőtt Botondka, súlyra, és termetre is. Kérdésem, hogy mekkora ketrece volt Gombóckának? Mert úgy érzem kicsi neki a mostani már lassan. Tettem fel képet róla, morcosan, a blogomra. (wordpress-en, moncsika)

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.16. 10:21:02

@szurtieperke: jó hír hogy csak 15 gramm, de az egy ürítéssel is eltűnhet:D Mennyire van hűvös helyen? Inni iszik?

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.16. 10:22:13

@moncsikaa: melyik a blogod?:) Gombócnak egy nyuszi ketrece volt, de fejből nem tudom hányszor hányas...

szurtieperke 2009.11.16. 10:29:47

@SüniMama: Hát, az első napokban nagyon sokat evett, és láthatóan sokat kakilt is. Most, hogy keveset eszik, keveset is kakil.
Én még lefetyelni nem láttam, most úgy kapja a kaját, hogy kicsi vizet teszek a konzervhez, így némi folyadékot felvesz. De szárazat emiatt nem merek adni neki.
Ma megjön a ketrece, és végre beköltözik a végleges helyére. Nem volt hideg helyen, az egész fürdőszobát birtokolta, bár ott azért kő van a talpacskái alatt, no meg a kedvenc pulcsim, amit kisajátított.

szurtieperke 2009.11.17. 21:25:36

Sziasztok: nos, a nemevési problémánk megoldódott, Sütike nem eszik többé, ma este itthagyott minket.
Délután kapott a doktorbácsitól egy általános erősítő szert, amit nagy boldogan be is lefetyelt, aztán nem igazán tudjuk, hogy mi történt, de 9 órakor már nem élt... :(

SüniMama · http://gombocsekli.blog.hu 2009.11.18. 01:28:52

@szurtieperke: JAj Istenkém:((( Annyira sajnálom:((( Bár okosabb lennék, de ilyennel még nem találkoztam, nem tudom mi lehetett az oka...:(( Részvétünk

tomiNFS 2009.11.18. 16:28:52

@szurtieperke: Én is nagyon sajnálom eltudom kébzelni már nekem is volt hasonló emlékem.De bisztos jó élete volt nálad.
süti beállítások módosítása