sünikről sünbarátoknak sünbarátoktól...

Szabadon

2013. okt. 21. 6:04
Szerző: SuetiMueti

A hétvégén (féregtelenítés után) szabadon engedtünk 4 sünit.

Kurca
sün

Rozi
sün

Halász
sün

Miki
sün

Ami meglepő volt, hogy Kurca és Rozi úgy döntöttek összeköltöznek. Egy helyre vackolták be magukat, egymás mellé. Nagyon megkapó látvány volt. :)

Messze mész és én búcsúzom,
az emléked, az itt marad!
Bárhol is járj, emlékezz rám,
s mindenütt érezd jól magad!
Nekem mindig jó volt veled,
boldog volt minden pillanat.
Ám, akit hív a messzeség,
azt rabbá tenni nem szabad…

(Aranyosi Ervin)

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Jelenlegi neveltjeink - 2

2013. okt. 15. 12:34
Szerző: SuetiMueti

Anne, akit megharapott egy kutya (róla részletesebben itt olvashattok), de a sebe teljesen beforrt, már csak vissza kell tüskésednie :) 
Anne

Dotty, a szabadulóművész, megállás nélkül teper, azért van bent, mert nem tudná túlélni a telet
Dotty.jpg

Rozi, aki nagyon férges, de a gyógyszer már meg van rendelve - szombaton szabadul ;)
Rozi

Zazi, akinek valamilyen ragacsos massza kimarta a talpán és a hasán a bőrt, naponta kétszer kezeljük, de lassú a gyógyulás
Zazi

Halász, akivel a legkevesebb a baj, max annyi, hogy nagyon gyorsan gyarapszik - szombaton szabadul ;)
Halász.jpg

Miklós, a 100% sün, amióta kis sünként bekerült, harap küzd és puffog - szombaton szabadul ;)
Miklós.jpg

Csengő, aki legyengülve, összeesve került be hozzánk
Csengő.jpg

Pite, aki a maga 70 grammjával a legfiatalabb és legkisebb jelenleg
Pite.jpg

Kurca, akit most Sünbarát Gyöngyi nevel - szombaton szabadul ;)
kurca.jpg

Fürge, aki kicsit gyenge, de reméljük Sünbarát Gyöngyi hamar megerősití
Furge.jpg

Peggy, akinek törött a lába, tegnap került este hozzánk

Bogárírtó, akire a megtalálói vigyáznak jelenleg

2 hozzászólás, hozzászólás

Kalandok Zazival

2013. okt. 3. 11:48
Szerző: SuetiMueti

Zazi Felcsútról került hozzánk, két másik sünivel. Az első napokban csak annyi volt a furcsa, hogy nem evett olyan lelkesen, mint a többiek.

Megvolt rá az oka. Egyik este, takarításkor Zazi doboza csupa vér volt. Megvizsgáltam és nem láttam rajta sebet.

Másnap siettünk a dokihoz. Kiderült, hogy a kis szerencsétlen valamilyen ragacsos masszán sétált át, és a lábujjai között a massza teljesen lemarta a bőr, és csak akkor vérzett, mikor tartósan kapirgált.

a_IMG_4934.jpg

A dokinéni altatásban lepucolta az ismeretlen masszát és bekötözte a lábait. Kaptunk rá fájdalomcsillapítót és antibiotikumot, így Zazi elindult a gyógyulás útján. Kissé bicebóca a bekötözött lábaival, de most pár napig nem kell hegyet másznia ;) (ez csak vicc - szerk.)

IMG_4929.JPG

Hála a fájdalomcsillapítónak, Zazi enni kezdett rendesen :)

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Anne-t Tökölről hoztuk el. Az állapota nagyon kritikus volt, még mindig kritikus, de a remény egyre erősebb!

Naponta kétszer kap antibiotikumot, reggelente fájdalomcsillapítót, mindemellett napi kétszer fertőtlenítjük a sebét. Ez a kezelés hosszú ideig fog tartani, reménykedünk, hogy Anne is meg akar gyógyulni.

Anne.jpg

Neveltjeink, jelenleg...

2013. sze. 5. 4:54
Szerző: SuetiMueti

Ha valaki kellőképpen szemfüles volt, facebookon észrevehette, hogy egyik bejegyzésről a másikra, egyel nőtt a létszám.

Bemutatjuk őket röviden:

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Köszönettel tartozom...

2013. sze. 3. 4:44
Szerző: SuetiMueti

... sok mindenkinek. A teljesség igénye nélkül, csak kiönteném most a szívem.

tyh.PNG


3 hozzászólás, hozzászólás

Így etetünk bébi sünt

2013. sze. 1. 10:31
Szerző: SuetiMueti

Kicsit több mint két napja vettük szárnyaink alá ez a kis sünit. Rettenetesen ki volt száradva és nagyon vékony volt. Most rendesen eszik és gyarapodott is a súlya de az állapota még mindig kritikus. A kezelése óránkénti infúziózással kezdődött, még injekciózni is kellett a bőre alá, de szép lassan áttértünk a tápszerezésre. Most három óránként etetjük tápszerrel és különböző gyógyszereket is kap, hogy az emésztését rendbe tegyük.

3 hozzászólás, hozzászólás

Vasgyúró naplója

2013. aug. 31. 8:58
Szerző: SuetiMueti

A kis vasgyúrót tegnap délután hozták be, elég lestrapált az állapota. Ki volt hűlve, ki volt száradva (még mindig van mit bepótolni, mint hidratálás) és csontsovány még mindig. Ha összegömbölyödik látszik a medencéje, válla és a gerince.

Jelenleg óránként kap infúziót, gyógyszereket és tápszert is. Drukkoljatok, az első pár nap kritikus. 

A kis süni megtalálója egy iszonyat kedves házaspár, tündéri kisfiúkkal, aki megígérte, hogy nevet ad a süninek. Addig én vagyúróként fogom emlegetni ;)

_IMG_2202.JPG

_IMG_2195.JPG

_IMG_2199.JPG

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Tejet soha!

2013. aug. 30. 8:36
Szerző: SuetiMueti

Tehén tejet sose adj a süninek, laktóz érzékenyek, hasmenést, kiszáradást és a halálukat okozza!

tejet_ne_milestone.jpg

Ma hajnalban a legkisebb ápoltunk, Miki belepusztult a tejes nevelésbe, hiába adtunk már neki kétóránként infúziót, később tápszeres infúziót, a kicsi teste túl nagy károkat szenvedett a tejtől. 

A pici sünit felboncolja az orvosunk, abból is tudunk tanulni.

Az élet viszont nem engedte, hogy sokáig búsuljunk. Egy részt, Kisgömbőc még nevelés és vadítás alatt van, másrészt, a hotline vonalunkra befutott az első segélykérés.

Újabb fiúcskával gazdagodtunk, aki már túl is van az első vacsoráján, jelenleg legnagyobb gond, hogy kihűlt a teste, így folyamatos melegen tartásra van szükség. A csöppség az utcán kóborolt, ők felkapták, hazavitték és hívtak minket. Ami még szembetűnt, van két dudor rajta, illetve a fogai is elég barnák, ahhoz képest, hogy még alig bújtak ki.

A srácnak még nincs neve, megtalálójának kisfia holnapra ígért nekem egy nevet, jelenleg is az ő régi pizsama felsőjében szuszog a sün, mind a 97 grammjával! Szurkoljatok neki is, az első napok mindig kritikusak, mivel nem tudjuk mi mindenen ment át mielőtt hozzánk került.

Visszatértünk

2013. aug. 28. 9:48
Szerző: SuetiMueti

Jelenleg két növendékünk van. Az egyikük állapota kevésbe megnyugtató.

Miki és Kisgömbőc (ezeket a neveket azok adták, akik átadták a süniket:) ).

Kisgömbőc már szilárdat eszik, naponta háromszor kap enni, de mindig van előtte egy kis táp, ha megéhezne. Még melegvizes palackhoz bújva alszik, de igen aktívan rohangál, ha a közelben vagyunk. a megtalálója egyetlen bakit követett el, amiért nem tudjuk hibáztatni, túl szeretgette, így a csöppség most túl barátságos, piszkálásra se gömbölyödik. Hosszú lesz, mire elvadítjuk.

Miki állapota már kevésbé jó. Sajnos cukrozott tejjel etették. Jelenleg két óránként infúziós oldattal etetjük, és holnap reggel már elindulunk a tápszer felé. Kritikus az elkövetkezendő pár nap. Drukkoljatok!

Néhány kép mutatóba:

IMG 2184

IMG 2190

Levél egy sünbaráttól

2012. okt. 1. 5:52
Szerző: SuetiMueti

Ezt a történetet kaptam levélen:

Sün nevelőszülőkké váltunk…

Otthonunkat akár ”zöld szigetként” is jellemezhetnénk, hiszen a századforduló tájékán épített sorbérház által ölelt és délről egy tűzfal és egy támfal által határolt hatalmas belvárosi udvar élővilága meglehetősen változatos. Itt az elmúlt évtizedek alatt számos állatkát sikerült találnunk, melyekről csak találgattuk hogyan is kerültek erre a területre. Találkoztunk már mókussal, sünivel, szarvas békával és egy mocsári teknős is vendégeskedett nálunk. A százéves vadgesztenye fák koronája, és az udvarban lévő egyéb fás bokros részek vonzzák a madárvilágot. Bagolytól a karvalyig, énekesmadarak számtalan fajától a varjúig széles a paletta.

A sünik szabadon eresztésénél Ildikó, az MTTE egyik alapítótagja, is velünk volt, íme ahogy ő élte meg:

Több szempontból is nagyon érdekes és hasznos délelőtt volt, nagyon örülök hogy az Alapítvány meghívott minket erre az eseményre. Nagyon jó volt látni a sok életerős sünit, akik gyógyultan visszatérhettek a természetbe, még ha néha kissé nehezteltek is ezért  Gyönyörű új otthonuk lett, sün nem is kívánhatna jobbat. 

Emellett rengeteg információval lettem gazdagabb, a madármentők történeteit, tapasztalatait napokig tudnám hallgatni, irigylésre méltó munkájuk van. Megtudtam többek között azt is, hogy egész pici babasünöket is fel tudnak nevelni sikerrel - a törpesünöknél ezt általában pótmamával oldjuk meg, tehát erről tenyésztőként sincs sok tapasztalatom.

Számomra külön érdekes volt megfigyelni a háziállatként tartott törpesünök és a keleti sünök közötti különbségeket. A keleti sünök minden tekintetben sokkal nagyobbak, hangosabbak és akaratosabbak, mint a fehérhasúak, és a fogaikat is sokkal jobban szeretik használni, ráadásul nagyságrendekkel több végterméket produkálnak :)) Megfigyeléseim és a sünmentéssel foglalkozók beszámolói alapján most már sokkal magabiztosabban fogom tudni lebeszélni a keleti sünt otthon tartani vágyókat. Bármennyire is tündériek a maguk kis vadóc módján, a helyük kint van a szabad természetben, ahol kedvükre koszolhatnak, zajonghatnak, áshatnak, vadászhatnak, egyszóval élhetik a maguk mozgalmas kis életét.

 

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Süniket engedtünk szabadon

2012. máj. 15. 4:13
Szerző: SuetiMueti

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Pályázat kiírói és elbírálói: a SunBarat.hu, az MTTE Civil Társaság, és a Magyar Madármentők Alapítvány

Pályázat hírei /eredményei: http://sunbarat.hu/palyazat

Nevezés: 2012. június 1.-ig

Pályázók köre: magánszemélyek, családok, baráti társaságok

Pályázat témaköre: Olyan alkotásokat várunk amik az elgázolt sünikre, a balesetek elkerülésének vagy megelőzésének a lehetőségére hívja fel a társadalom figyelmét. Minél kreatívabb, elgondolkoztatóbb, ütősebb és megragadóbb az ötleted mi annál jobban fogjuk értékelni. 

A pályázaton való részvétel feltételei: hogy saját készítésű kreatív tervekkel lehet pályázni ez lehet banner, fotó, vers, novella, riport, cikk, videó, animáció, flasmob, ezek kombinációja vagy egyéb figyelemfelkeltő eszköz, akció is. 

A beküldött pályázatnak az alábbi információkat kell tartalmazni: 

  • a pályázó személy(ek) nevét
  • a pályázó e-mail címét, (ha nem azonos azzal, ahonnan a pályázat érkezik)
  • a pályázó telefonszámát (nem kötelező de érdemes megadni, mert ezen értesítünk ha te nyersz)
  • a nevezett alkotást csatolva, amennyiben ez túl nagy file, akkor azt a forrást ahonnan letölthető (csak PC-s formátumban érkező anyagokat tudunk kezelni, ezért ha nem ilyet készítesz kérjük konvertáljad)

 

Az e-mailnek a tárgya ez legyen: Segítsünk, hogy átérjenek!

A nevezéseket az info@torpesun.hu címre várjuk!


Díjak: 

Az első helyezett részére: 2 felnőtt és 2 gyerek belépőjegy az állatkertbe

A második helyezett részére: 2 felnőtt és 1 gyerek belépőjegy az állatkertbe

A harmadik helyezett részére:  1 felnőtt és 2 gyerek belépőjegy az állatkertbe

 

A pályázat díjait a kampány fő támogatója a Budapesti Állat és Növénykert ajánlotta fel.

 

Eredményhirdetés: Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására a 2012. június 9.-én a SünDAY2 rendezvényen fog sor kerülni. 

Közzététel: A színvonalas kampányelemeket megjelenítjük a kiíró szervezetek honlapjain, Facebook oldalain és a kampányhoz csatlakozó társ médiumokban is.

 

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

Az MTTE Civil Társaság előzetes értesítés nélkül is jogosult a pályázatot időlegesen szüneteltetni. A Pályázó a nevezésével kijelenti, hogy az általa történő bármely bejegyzés jogi háttere tisztázott, azaz többek közt jogszabályba nem ütközik, bűncselekményre való felhívást nem tartalmaz, személyiségi jogot vagy közerkölcsöt nem sért, állami vagy szolgálati titkot nem tartalmaz, és annak alapján harmadik fél sem a Pályázóval, sem pedig a Pályázat Kiírójával szemben semmilyen jogszerű igénnyel nem léphet fel. A Pályázat Kiírója az esetlegesen felmerülő a szerzői művekkel kapcsolatos bármely kötelezettségek tekintetében a felelősségét teljes egészében kizárja. A Pályázó vállalja, hogy a jelen pontban meghatározottak megsértése kapcsán felmerülő bármely követelést, igényt közvetlenül megtérítenek a követeléssel, igénnyel fellépő részére. A Pályázat Kiírója fenntartja a jogot, hogy diszkvalifikálja és/vagy kizárja a pályázatból azokat a pályázókat, akik a Részvételi feltételekben foglaltakat közvetlenül vagy közvetetten megváltoztatták, áthágták, nem feleltek meg szabályainak. A pályázók ezúton lemondanak minden olyan jogukról, hogy bármelyik bíróság útján érvényesítsék vagy támadják meg a pályázattal vagy a részvételi feltételekkel kapcsolatos vagy azokból eredő, illetve azok következtében felmerülő bármely követelést vagy kérdést, akár szerződéses rendelkezésen, akár szerződésen kívüli károkozáson alapul.

 

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Segítsünk közösen...

2012. már. 28. 1:45
Szerző: SuetiMueti

... hogy minél többen átérjenek!

 

Magyarországon közel 15.000* sünt gázolnak el évente a közutakon. Az MTTE Civil Társaság és a SünBarát közösen kommunikációs kampányt indítunk el, melynek célja, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét erre a szomorú tényre és közösen megpróbáljuk ezt a hatalmas számot lecsökkenteni. Az akciónak fontos célja, hogy más állatbarátokat is bevonjuk a kampányba, akiket arra kérünk, hogy maguk is osszák tovább az információkat, képeket, sőt akár személyes kreativitásukkal, energiáikkal és kapcsolódjanak be e küldetésbe. Tehát ha van a mi képeinknél is jobb, ütősebb ötleted, ami segít felhívni az emberek figyelmét a sok-sok elgázolt sünire, képpel, hanggal, videóval akkor küldd el nekünk azt az info@torpesun.hu e-mail címre. A legkreatívabb ötleteket a kampány folyamán fel fogjuk használni. Köszönjük a megosztásokat és minden ötletet kíváncsian várunk.

 

Mikor legyünk körültekintőbbek a szokásosnál:

Sötétedéskor 
A sünik éjszakai állatok, napközben fészkükben alszanak és éjjel indulnak rovarokra vadászni.

Esőzések után
A sünik kedvelt eledele a giliszta, amik hosszabb esőzés után a felszínen svédasztalt kínálnak a süniknek.

Zöldkörnyezeten áthaladó utakon
A sünik nem használnak zebrát. Ott és akkor mennek át hazafelé menet az utakon, ahol és amikor kedvük tartja. Az erdő az ő otthonuk.

A tavaszi párzási időszakban
Mint minden élőlény, a sünik is megbolondulnak kicsit tavasszal. Miután felszedték a téli álom alatt elveszett súlyt, a hímeknek első dolguk barátnő után nézni. 

 MTTE

 

Éljenek a sünik!
 
Csatlakozz a sünmentőkhöz:

 

 

*Becsült szám

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

SÜN NAP KISPESTEN!

2012. már. 7. 11:09
Szerző: SuetiMueti

A Magyar Törpesün Tartók és Tenyésztők Egyesülete Sün napot hírdet!

A Sünbarát, mint elhivatott sünimániás is ellátogat oda:)

2012.03.10. 10:00 - 16:00

Közösségek és Civilek Háza, 1193 Csokonai utca 3.

Rendezvényen találkozhatsz több tenyésztővel, és szebbnél-szebb sünjeikkel. Legyél akár sünrajongó, süngazdi (vagy leendő süngazdi), tenyésztő, érdeklődő ott a helyed!

Sünbemutató, sün-szépségverseny, kvízjátékok egész nap, délelőtt 10 órától délután 4 óráig.

A belépés díjtalan!

 MTTE

Megközelíthetőség.

MTTE a facebookon

Címkék: sün süni sünnap
0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Kezdődik a tavasz

2012. már. 5. 3:00
Szerző: SuetiMueti

Jön a tavasz, ébredeznek a sünik. Egy egy esős nap után előbújnak az utakra is a tüskés barátaink levadászni a földből előbújt gilisztákat. Csak akkor vegyünk fel egy kis sünit, ha túl forgalmas szakaszon találjuk meg őket. Vigyük őket biztonságos, zöld területre.

A sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, a tüskéik megsérthetik a kezed és talán meg is harapnak. Ha megállapítottad, hogy egy süninek segítségre van szüksége, vedd fel és tedd egy újságpapírral és/vagy törülközővel bélelt kartondobozba.
 
Ha kézben van a süni, vizsgáljuk meg, hogy van e benne kullancs, esetleg van-e sérülése.
 
Sérülés, nyilt seb esetén forduljatok orvoshoz. A kullancsot könnyedén ki tudjátok szedni ti is - de nyugodtan forduljatok ezzel is szakértőkhöz.
 
Szabadon eresztés előtt kedveskedhetünk nekik egy kis táplálékkal:) (aszpikos macsaktáp, száraz macskatáp, lisztkukac, gyászbogárlárva, stb.).

SUETIMUETI: Süni bébi 04

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Kérdés

2012. feb. 27. 3:52
Szerző: SuetiMueti

Sziasztok! Kíváncsi lennék arra, hogy a lakásban ideiglenesen tartott "mezei" sün hogyan mosakodik, van-e igénye fürdetésre, ha igen milyen sűrűn kell fürdetni. Válaszokat előre is köszönöm.

A válasz:

Mezei süninek nincs szüksége fürdetésre, sőt, kifejezetten ellenjavalt. Csak nagyon indokolt esetben, akkor is függ a korától, súlyától és az erejétől.

7 hozzászólás, hozzászólás

Egy tenyészet, ahol már az újszülött kissünik is mosolyognak: 

Bébi süni

Bébi sün 

0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Reload

2012. jan. 23. 5:21
Szerző: SuetiMueti

 Bár most nincs süni a háznál, de úgy gondoltam egy két képet felteszek, megosztok hasznos információkat, és a kommentek közül mazsolázok majd, mert egy kettő bejegyzést is megér. Facebookon is kapun képeket, történeteket, azokat is feltesszük.

Sok levelet kapunk, azok közül is fog kikerülni, illetve a válaszunk is.

 

A célunk továbbra is a sünik megmentése, segítése, gyógyítása!

 

 

Címkék: sün süni reload
0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Hapci ijeszteget

2010. nov. 4. 1:01
Szerző: SuetiMueti

Tegnap előtt este és tegnap este is bizonytalan járásával hozta rám a frászt. Konkrétan úgy viselkedett mintha be lenne rúgva. Aztán miútán jóllakott már vígan rohangászott, de előtte ingott meg fel felborult amíg jól nem lakott.

Talán elkezdte volna a téliálmot? Nem tudom, kutakodok neten mi is lehet az oka ennek...

 

Címkék: sün hapci
0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Orvosnál jártunk Hapcival

2010. okt. 8. 9:03
Szerző: SuetiMueti

Édes kis Hapcikánk hasmenése igencsak rámijesztett, SüniPapa nyugtató szavai ellenére is... így biztos ami biztos alapon elvittem dokihoz.

175 grammot mért a doki. A doki és a nővér előtt pedig le a kalappal!

Készült pár kép is, azt megmutatom:

A végeredmény 4 kullancs minusz, féregtelenítés és bolhaírtás...

Címkék: sün süni hapci
0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Hapci süni

2010. okt. 6. 11:22
Szerző: SuetiMueti

Hapcit, a kis sünit Kispesten találták és bízták ránk a gondozását.

Lelkesen eszik, iszik de leginkább csak alszik. Van egy pici hasmenése ha üres a pocakja, ezt gyógykezelni fogjuk hamarosan.

Addigis, íme ahogy eszik:

(bocsi, a kamerás gépem kölcsönben, a telefont meg sose tudom hogy forgatom :))

Címkék: sün hapci
0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Süni a házban

2010. okt. 5. 10:10
Szerző: SuetiMueti

Találtak egy kis sünit, ránk gondoltak.

Hapci lett a neve

Címkék: sün süni hapci
0 hozzászólás, Szólj hozzá!

Szünet

2010. máj. 10. 8:30
Szerző: SuetiMueti

Amíg nincs sünink, addig itt nem fogunk sokat írni, a facebookon viszont visszük tovább a sünis emlékeket, fotókat, videókat. 

A kérdéseitekkel elértek minket itt, facebookon és emailen is.

Címkék: szunet
5 hozzászólás, hozzászólás